twitter

Fantastična priča Vasila Musića “Činiti dobra djela znači živjeti vječno”, u nedjelju na programu RBP

Na programu Radija Bijelo Polje u nedjelju 27. oktobra emitujemo priču, “Činiti dobra djela znači živjeti vječno”, Ajle Kukuljac, objavljenu u zbirci “Zmajevi dolaze” učenika osnovnih i srednjih škola.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u sklopu projekta VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

Donosimo vam djelić priče, a u nedjelju slušajte nastavak.

***

Nakon gubitka tek rođenog djeteta u teškoj saobraćajnoj nesreći, roditelji su bili skrhani. Mjeseci tugovanja i bol koju su osjećali nije bio nimalo lak, naročito ne za Amaru, djetetovu majku. Trauma koju je doživjela gledajući kako joj dijete umire, a nije mogla da mu pomogne, mora biti veoma bolna. Ti mjeseci tugovanja i pad u depresiju natjerali su Amarinog muža da pokuša ubijediti ženu da ponovo imaju dijete. Njen muž, Stefan, bio je poznat kao veoma dobar čovjek, svima je pomagao koliko je mogao i kao takav, nije mogao da gleda Amaru kako tuguje. Tako, dok su sjedali za stolom, Stefan započe razgovor.

- Amara, znam koliko ti je sve ovo teško, ali mislim da bi bilo lijepo da pokušamo ponovo, iznova. Ne mogu više podnijeti da te gledam kako tuguješ.

Za Amaru, to je bila bolna tema jer se plašila novog početka, ali shvatajući u kakvu situaciju dovodi Stefana i da je on pored bola zbog gubitka djeteta još tužan zbog nje, odluči da govori.

- Ja... ja, ne znam... Strah me da se opet nešto ne dogodi.

- Molim te, Amara, moramo pokušati. To je bio nesrećan slučaj, znaš i sama da nijedno od nas dvoje nije krivo.

- Sve ja to razumijem, ali... ja još uvijek osjećam neku krivicu

kao majka iako nijesam kriva. Ne znam ah... ne znam da li možeš da

shvatiš to.

- Razumjeću ako ne želiš, ali mislim da kada budemo imali dijete, zaboravićeš na bol, bićeš u obavezama oko svega toga i ono što je meni najvažnije, ponovo ćeš početi da živiš svoj život kakav je bio

prije nesreće.

Završivši ovu rečenicu, Amara je naslonjena laktovima na sto nagnula glavu na stranu i tužno je gledala u jednu tačku. Stefan nije htio ništa dalje da je pita jer toliko dobro ju je poznavao da je znao da je počela da razmišlja o tome. Znao je da sada ima hiljadu razloga da ne pokuša i isto toliko da pokuša i on je pusti da sama odluči. Sjedio je gledajući u nju i očekujući odgovor, mada ga nije dobio. Ona samo promijeni položaj glave gledajući u sto i držeći glavu rukom prislonjenom na čelo. Stefan je to shvatio kao da još zadugo neće dobiti odgovor i odluči otići na spavanje.

Sjutradan, kada se probudio, Amaru nije ugledao pored sebe. Prvo je pomislio da je možda ostala za kuhinjskim stolom razmišljajući, ali kada je pogledao tamo shvatio je da nije tako. Na stolu je pronašao papirić na kojem je pisalo: „Odlučila sam. Otišla sam do ljekara da provjerim je li sve u redu.“

***

 Audio snimak priče možete naći na našem portalu

http://refesticon.com/index.php/multimedija/zmajevi-dolaze-audio

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje nedjeljom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija portala Refesticon

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019