twitter

Predstavnici REFESTICON-a gosti partnerske konvencije SFTERRACON u Beogradu

Predstavnici Organizacionog odbora Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja, biće gosti druge međunarodne konvencije naučne fantastike SFTERRACON, koja se u subotu 9. novembra održava u Beogradu.

Kako je saopšteno direktor Radija Bijelo PoljeDragić Rabrenović, pisac i član žirija Šeki Musić i autor ilustratracija Vladimir Jelić, predstaviće jedini festival ove vrste u Crnoj Gori, izdavačku djelatnost i značaj saradnje autora, organizacija i institucija za unaprjeđenje žanra književne fantastike u regionu. 

Jednodnevnom konvencijom u Centru za obrazovanje i kulturu Božidarac u Beogradu Udruženjegrađana Fanovi naučne fantastike „Sci&Fi“ obilježiće 15 godina od osnivanja. 

Prema riječima organizatora REFESTICON-a Dragića Rabrenovića, ovo je prilika da se učvrsti sradanja uspostavljena prije desetak godina i proširi mreža festivala i konvencija koja je formirana u državama regije.

''Mi smo imali priliku da u Bijelom Polju predstavimo djelatnost i izdavaštvo naših partnera iz Beograda i promovišemo nove knjige Tihomira Jovanovića, jednog od organizatora ovog događaja'', navodi on i dodaje da je festival koji organizuje Radio Bijelo Polje, uz podršku Ministarstva kulture Vlade Crne Gore i Opštine Bijelo Polje, za sedam godina postojanja predstavljen u mnogim gradovima u cilju popularizacije i valorizacije kulturne baštine i promocije pisaca i umjetnika iz Crne Gore. 

Ranije je najavljeno da će gosti ove SF konvencije, koja se po drugi put organizuje u Beogradu, biti Mirko Grdinić i Davor Šišović iz Hrvatske, Andrej Ivanuša i Bojan Ekselenski iz Slovenije, Ljubomir Mihajlovski GOH iz Makedonije, Anto Zirdum i Dinko Osmančević iz Bosne i Hercegovine, kao i trenutno najprevođeniji pisac iz Srbije Zoran Živković. 

Organizatori ove manifestacije su istakli da će se u okviru cjelodnevnog programa održavati više predavanja na temu fantastike, između ostalog Zoran Stefanović govoriće o istoriji naučno-fantastičnog stripa u Srbiji, dok će Jovan Ristić govoriti o fantastici na filmu i Festivalu srpskog filma fantastike, nakon čega slijedi razgovor sa prof. dr Zoranom Živkovićem.U okviru pratećeg programa biće organizovana izložba SF stripova, izložba SF slika Svetislava Filipovića Filipa, predsjednika Udruženja „SCI&FI“, a planirana je i prodaja i razmjena knjiga. 

 

  

Redakcija potrala Refesticon