twitter

Fantastična priča Nemanje Đurića “Otkrovenje zvano zmaj”, u nedjelju na programu RBP

Na programu Radija Bijelo Polje u nedjelju 10. novembra emitujemo priču, “Otkrovenje zvano zmaj”, Nemanje Đurića, objavljenu u zbirci “Zmajevi dolaze” učenika osnovnih i srednjih škola.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u sklopu projekta VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

Donosimo vam djelić priče, a u nedjelju slušajte nastavak.

 

***

Mrzim filter kafu. Taj tamni bezukusni napitak ozbiljno predstavlja sve što nije u redu s ovom državom. Do neba precijenjena, neoriginalna i previše agresivna, ova kafa je najveći neprijatelj mozga mladog čovjeka ovako rano ujutru. Zauvijek ću biti zahvalan Italijanima što su odlučili da pređu preko Velike bare i donesu čovjekovog najboljeg prijatelja do naše ne toliko skromne države. Iskreno smatram espreso većim i značajnijim otkrićem od konstitucije ljudskih prava. Pravi italijanski espreso nastao pažljivim izborom najfinijeg zrnevlja kafe, dva puta pečen i ručno upakovan na jugu Italije posjeduje svojstva koja jedno obično ljudsko biće ne može ni da opiše riječima. Taj miris koji me tjera da zaboravim na monoton dan koji me čeka jedna je od rijetkih stvari do kojih mi je stalo u životu.

Naravno, stari Italijani koji su uvijek u pravu po pitanju ovakvih stvari, govore da nije sve u kafi. U potpunosti se slažem s ovim. Sam proces ispijanja je samo dio cijelog iskustva. Sjedjenje na verandi pod

javorom malog kafića u zabačenom dijelu Menhetna i posmatranje života kako teče samostalno, u isto vrijeme haotično, a ipak organizovano, upotpunjuje ovaj čin bez kojeg apsolutno ne smijem da počnem dan. Osjećaj da vrijeme teče za sve prolaznike osim za mene je nevjerovatan, daje mi nezaslužene količine samopouzdanja i osjećaja vrijednosti. Mada, sve će to nestati na mom prosječnom, dosadnom i nimalo uzbudljivom poslu u finansijskom sektoru računovodskog odsjeka velike kompanije. Zar ime ne zvuči fantastično? Zato kada me neko pita, uvijek kažem nešto što fino odzvanja u ušima, poput brokera Ili uspješnog bankara.

***

 

Audio snimak priče možete naći na našem portalu

http://refesticon.com/index.php/multimedija/zmajevi-dolaze-audio

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje nedjeljom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija portala Refesticon

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019