twitter

Osmi REFESTICON u znaku drevnih Ilira (video)

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON ove godine biće u znaku Ilira, naroda koji je nastanjivao prostore današnjeg Balkana i čija je istorija od prije nove ere nedovoljno istražena i prepuna elemenata koji mogu biti inspiracija za nastanak književnih i likovnih djela, saopštio je osnivač jedinog festivala fantastike u Crnoj Gori i koordinator projekta REFESTICON 2020, Dragić Rabrenović.

Gostujući u emisiji “Bestseller Refesticon”, Radija Bijelo Polje, Rabrenović je istakao da i ovogodišnji projekat, kao i svi prethodni, ima za cilj da očuva i na nov način prikaže bogato crnogorsko kulturno nasljeđe kroz umjetnost, te da je u skladu sa tim odbarana i ovogodišnja tema.

“Osnovna ideja projekta je da se kroz različite umjetničke aktivnosti i kulturne manifestacije doprinese valorizaciji i očuvanju kulturne baštine Crne Gore, te da se unaprijedi nivo znanja mladih iz naše i država regiona o istoriji, književnosti i suživotu. Takođe, oživljavanjem tema iz prošlosti, legendi i mitova iz perioda drevnih Ilira, koji su i u fokusu ovogodišnjeg festivala, doprinijeće se razvoju književne fantastike”, kazao je Rabrenović.

On je podsjetio da su Iliri vladali prostorima od Jadranskog mora do Panonije, da su imali svoje specifičnosti, kako u kulturi , tako u religiji, u obliku vladavine, o čemu svjedoče i brojne legende, koje mogu poslužiti kao inspiracija svima onima koji se odluče da pišu na ovu temu.

“Za one koji nijesu dovoljno upućeni u ovu temu, svakako preporučujemo serijal emisija “Putevima Ilira” koji će na talasima Radija Bijelo Polje biti emitovan u okviru ovog projekta jeste. Međutim, ono što je svima vjerovatno poznato jeste da je taj period obilježila žena vladarka, kraljica Teuta, koja je vladala na području današnje Hrvatske, a brojne legende je povezuju i sa područjem Risna. Takođe, taj period obilježavaju i gusari i to oni koji su pokušavali da zaštite svoje teritorije od najezde Rimljana. Sve ovo govori u prilog činjenici da postoje teme koje povezuju cijeli region i čini mi se da REFESTICON svake godine to iznova i dokazuje, te da ćemo I ovaj put zahvaljući istoriji i umjetnosti dodatno ojačati veze među zemljama Zapadnog Balkana”, naveo je osnivač jedinog festivala fantastike u Crnoj Gori i koordinator projekta REFESTICON 2020, Dragić Rabrenović, napominjući da je poseban kuriozitet činjenica da je na teritoriji Bijelog Polja u blizini Pećine nad Vražjim firovima nedavno otkriveno ilirsko koplje.

Rabrenović je podsjetio da je već raspisan međunarodni konkurs za zbirku kratkih priča pod nazivom ’’Ilirsko kraljevstvo’’, koji će trajati do 10. maja, kao i državni literarni konkurs za zbirku kratkih priča “Ilirske legende” za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola, koji će biti otvoren do 5. maja.

Festival, koji je i kruna cijelog projekta REFESTICON, u junu će doživjeti svoje osmo izdanje, kada će Bijelo Polje opet biti mjesto susreta brojnih pisaca i umjetnika iz Crne Gore, ali zemalja regiona.

Osim festivala, u okviru projekta REFESTICON, biće održano niz drugih aktivnosti.

“Ovogidšnji REFESTICON je i u znaku brojnih jubileja, pa ćemo obilježiti 50 godina Ratkovićevih večeri poezija i to okruglim stolom ''Fantastika u djelima Rista Ratkovića'', obilježićemo i 30 godina Radija Bijelo Polje, 90 godina od rođenja Borislava Pekića, kao i 100 godina od rođenja začetnik naučne fantastike u Crnoj Gori, Čeda Vukovića. Projekat će osim književnih i umjetničkih sadržaja imati i edukativnu funkciju kroz serijale na radiju, ali i radionice kreativnog pisanja i crtanja stripa, što će posebno biti usmjereno na stvaralaštvo djece i mladih”, najavio je osnivač jedinog festivala fantastike u Crnoj Gori i koordinator projekta REFESTICON 2020.

Realizator projekta je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, suorganizatori su NVO Akademija društvenih nauka i JU Ratkovićeve večeri poezije. Pokrovitelj festivala je Opština Bijelo Polje.

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE                                                                                             

                                                                                     

 

Autorka: Sanja Čujović                                                                 

Foto i video: Vladimir Jelić                                                                                  

Audio obrada: Sanida Kajević                                                                                       

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                   

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                                                           

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. m