twitter

Čabarkapa: REFSTICON se već dokazao kao ozbiljan regionalni festival (audio)

REFSTICON se kao ozbiljan regionalni festival već dokazao i to ne samo kvalitetom umjetničkih programa i značajnim kulturnim ostvarenjima, već i izborom tema, poručila je profesorica književnosti, književna kritičarka i teoretičarka, mr Svetlana Čabarkapa.

Gostujući u emisiji „Bestseller Refesticon“ Čabarkapa je istakla da je i ovogodišnji VIII REFESTICON prilika da se mašta i kreativnost pisaca fantastike iz regiona ovoga puta ostvari u kratkim pričama koje će povezati motive ilirske kulture i mitologije sa našim vremenima i pokazati kako se preko starih kulturnih veza stvaraju nove.

„Svim dosadašnjima temama kojima se bavio REFESTICON, pa i ovoj je zajedničko to što se njima povezje prostor Balkana i to preko valorizacije zajedničkih elemenata prošlosti, istorije, mitologije, putem stvaranja priča fantastičnog prosedea“, kazala je Čabarkapa.

Ona je navela da su kultura, istorija, mitovi i legende starih naroda uvijek inspirativno polje za umjetnost i umjetnike.

„Književnost je oduvijek bila zainteresovana za ovakve teme. Iliri kao drevni narod, o kojima se i zna i ne zna mnogo, u istorijskim, istoriografskim i drugim dokumentima nijesu detaljno opisani, niti njihov način života, ratovanja, civilizacija i kultura uopšte, a najvažnije zapise o njima imamo u V vijeku prije nove ere kod Herodota. Tako da je tema u svakom pogledu oslično odabrana“, rekla je profesorica književnosti, književna kritičarka i teoretičarka.

Činjenica da istorija i kultura Ilira predstavljaju našu pradavnu istorijsko-kulturno potku na kojoj je iznikla civilizacija kojoj mi danas pripadamo, dodatno daje na važnosti temi VIII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

„Ovaj festival je zato odlična prilika za pisce sa Balkana i iz regiona da u prostoru imaginarnog i fiktivnog ožive slike ove drevne civilizacije, njihovog načina života, ratovanja i kulture. Ovdje fantastika po prirodi stvari ima posebno mjesto i priliku da stvori književno-umjetnički svijet mozaičke građe koji će se temeljiti na elementima poznatog,  od kojih će se poći ka imaginativnom“, kazala je Čabarkapa za „Bestseller Refesticon“.

Kako je napomenula, jako su važne i legende o Ilirima, naročito kraljici Teuti, koje se široko su poznate i koje žive i danas.

„Impresivna je ćinjenica da je u Risnu, gdje je stolovala ova preijepa i hrabra žena, postojala kovnica novca 230. godine prije nove ere. Teuta je bila gusarska krajica koja je osvajala grčke kolonije. Nema istorijskih podataka o tome kako je umrla, ali živa legenda, koja je uvjek interesantnija od istorije, kaže da se ona povukla u svoju tvrđavu iznad Risna i da se pred najezdom Rimljana  bacila se niz vodopad rijeke ponornice zajedno sa svojim blagom. Kako se za njenim blagom, figurativno rečeno, i dalje traga, tako i pisci imaju priliku da tragaju za ovom ilirskom kraljicom“, naglasila je Čabarkapa.

Naglasila je i da je jako važno što će o ovoj temi pisati i osnovci i srednjoškolci.

„Misiju festivala ste proširili i na najmlađu populaciju koja je po prirodi stvari i po svojim afinitetima uvijek otvorena za literaturu fantastičnog prosedea“, dodala je ona.

Istakla je i da je jako važno što će se u okviru VIII Refesticona obilježiti 100 godina od rođenja Čeda Vukovića našeg značajnog pisca, koji je za sebe skromno kazao „Crnoj Gori dugujem sve, a vraćam joj pregršt riječi“.

„Čedo Vuković je poznat kao pisac prozaista, koji je iza sebe ostavio romane jako važne za crnogorsku književnost. U književnim djelima za djecu on se ostvario kao pionir fantastične književnosti kod nas. U ovim djelima javljaju se fantastični motivi, SF motivi, koji se povezuju sa dječijim svijetom mašte i bajkovitosti, odnosno sa legendarno-mitskim bićima“, kazala je Čabarkapa.

Napomenula je da je riječ o djelima „Svemoćno oko“, „Halo nebo“ „Letilica profesora Bistrouma“, „Tim Lavlje srce“.

„Njegovo stvaralaštvo obilježila je bujna fantazija koja se najbolje vidi u liku dječaka Željka, koji je junak ovih romana i za njega se kaže da ga odlikuje nepojavna želja. Ta nepojavna želja ovog dječaka vodi u nezaboravne avanture, u bijeg od svijeta odraslih i realnog življenja i tamo gdje se mašta razigrava“.

Čabarkapa je poručila da djeca treba da se posveti ovoj literaturi i da čitaju djela Čeda Vukovića.

„Jer tamo je njihovoj mašti dobro, oni se tamo odlično snalaze, tamo njihova fantazija raste i buja, a sa tim se razvija i njihov intelekt, bogati se njihov doživljajni svijet, što je jako važno u odrastanju“, zaključila je ona.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Serijal emisija “Bestseller Refesticon” emitujemo u susret VIII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON.

Repriza emisije “Bestseller Refesticon” na programu je u nedjelju od 18 časova.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

refesticon@com