twitter

Antiutopijski svijet u zbirci “Regia fantatsica 5“

Iako je bilo planirano samo jedno izdanje Regie Fantastice, antologija naučne fantastike, fentezija i horora doživjela je svoje peto izdanje, u kojem se našlo 28 priča autora iz cijelog regiona.

 

Tema najnovijeg izdanja zbirke Regia Fantastica inspirisala je brojne književnike iz regiona da pošalju priču na konkurs, a urednik zbirke Tihomir Jovanović kaže da je jako zadovoljan onim što se našlo između korica ove regionalne zbirke.

“Ja sam vrlo zadovoljan, počevši od naslovne strane koju je kao i do sada radio Željko Pahek, pa do priča koje se se našle u ovom petom izdanju, koje je posvećeno piscu naučne fantastike Reju Bredberiju (1920-2012), povodom 100 godina od njegovog rođenja. Opet su zastupljeni autori od Slovenije do Makedonije, njih 28 sa različitim pričama i različitim pristupima zadatoj temi, tako da nema nekih ponavljanja. Rej Bredberi je autor koji je pisao široko, od utopije, distopije, pa do naučne fantastike, tako da je svako mogao da se pronađe bar u nekom segmentu njegovog stvaralaštva”, kazao je pisac fantastične književnosti i sekretar Udruženja fanova naučne fantastike „SCI&FI“, Tihomir Jovanović.

Gostujući u emisiji “Bestseller Refesticon”, Jovanović je saopštio da je pored 28 priča, u zbirci Regia Fantastica 5 i jedna Bredberijeva priča koja do sada kod nas nije objavljena, strip urađen po drugoj njegovoj priči, kao i esej Planeta zemlja u zvezdanim stazama, koji je priredio Svetislav Filipović Filip.

“Tako da je ovaj broj jako bogat, pa će se u njemu naći nešto i za ljubitelje stripa i za ljubitelje čiste pisane riječi, tako da se nadam da će ljudi biti zadovoljni”, kazao je Jovanović.

On je napomenuo da je dosta onih koji su i prije konkursa za Regiu Fantatsticu 5 dosta čitali Reja Bredberija, ali ima i onih koji su se tek sada upustili u iščitanje njegovih djela, priča, romana.

“Tako da je ovo ujedno promocija ne samo ovih novih priča, već i samog Bredberija i njegovog stvaralaštva”, kazao je jedan od najistrajnih fanova fantastike u Srbiji, Tihomir Jovanović.

Jovanović je kazao da u zbirci Regia fantastica 5 najviše ima distopije.

“Upravo je ona izražena najviše u Bredberijevom romanu „Farenhajt 451“, tako da je upravo to djelo najviše podstaklo autore da pišu tu neku antiutopiju.Ima tu čak naravno i fentezi priča, naučne fantastike, ali najviše antiutopije”, kazao je Jovanović.

Kako je saopštio, pored tih “starih imena”, odnosno autora čije su priče i ranije objavljivane u zbirkama Regie fantastice, ovaj put ima i onih novih.

“Među njima je I Marko Vujović iz Crne Gore, a ima i autora koji ranije uopšte nijesu bili zastupljeni ni u jednoj regionalnoj zbirci, a koji su napisali jako dobre priče, što me jako raduje”, kazao je Jovanović.

S obzirom na aktuelnu situaciju, Jovanović je rekao da ne zna kada će biti zvanična promocije Regie fantastice.

“Čekamo da se stvore uslovi za to i nadam se da će to biti moguće već krajem ovog mjesaca ili početkom juna, kako bi na promociju mogli da dođu bar autori koji su iz Beograda i ljubitelji fantastike koji žele da nabave svoj primjerak Regie Fantastice”, naveo je on.

Dok Regia Fantastica 5 čeka neke bolje dana za promociju , u toku je konkurs za Regiu Fantasticu 6, potpuno drugačiji od onoga do sada.

“Edgar Alan Po je započeo priču Svetionik , nažalost nije uspio da je završi. Zadatak je da pisci napišu nastavak ove priče strogo se pridržavajući početka , a naravno uz elemente fantastike, mistike i horora”, saopštio je Jovanović.

Serijal emisija “Bestseller Refesticon” emitujemo u susret VIII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON.

Repriza emisije “Bestseller Refesticon” na programu je u nedjelju od 18 časova.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP