twitter

Priprema jubilarnih RVP u toku, akcenat na stvaralaštvu Rista Ratkovića (video)

Malo se koji grad u Crnoj Gori, pa i u regionu, kao Bijelo Polje, može pohvaliti činjenicom da ima manifestaciju koja traje 50 godina, a pogotovo kada je u pitanju književna manifestacija, odnosno međunarodni festival koji je posebno posvećen rodnom piscu, kazao je pomoćnik direktora JU Ratkovićeve večeri poezije, Dragić Rabrenović.

Najavljujući jubilarno izdanje Ratkovićevih večeri poezije, Dragić je kazao da je ta manifestacija osnovana prije 50 godina u čast velikana jugoslovenske književnosti Rista Ratkovića.

„Ova pjesnička svetkovina pokrenuta je i kako bi se neki novi pisci podstakli da pišu, tako da  zahvaljući njoj sada imamo velikane jugoslovenske književnosti, koji su danas poznati i afirmisani. Mnogi od njih  su dobitnici Nagrade Risto Ratković, a i oni koji sada konkurišu za to priznanje u svojoj biografiji sa ponosom ističu da su  dobitnici Nagrade za mlade pjesnike do 27godina. Zaista smo jako ponosni na to, posebno što  naše Bijelo Polje, kao što stalno naglašavam, jeste grad knjige, grad festivala, a upravo to nas i obavezuje da sa posebnom pažnjom i ponosom organizujemo i ovogodišnju jubilarnu manifestaciju Ratkovićeve večeri poezije“, istakao je Rabrenović.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, on je kazao da će krajnji i konačni koncept ovogodišnjeg festivala zavisti od situacije sa virusom korona, ali i istakao da će fokus definitivno biti na stvaralaštvu Rista Ratkovića.

„Kao što i sam jubilej nalaže i kao što i doajen Ratković zaslužuje,  koncipirali smo program koji će posebno biti fokusiran na njegovo stvaralaštvo i život.  Zato smo već i uputili poziv književnicima, kritičarima i teoretičarima iz regiona za učešće na naučno-stručnom skupu o književnom stvaralaštvu Rista Ratkovića. Poziv je otvoren do 15. juna, a očekujemo učesnike iz zemalja bivše Jugoslavije, prije svega iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i naravno Crne Gore. Poslije skoro 100 godina od objavljivanja njegovih romana i danas se može naći neki novi aspekt na koji se autor i istraživač može foskuirati, tako da Ratkovića možemo tumačiti kao pisca, pjesnika, filozofa, kao jednog inovatora u književnosti, kao autora tog prvog modernog romana u Crnoj Gori. Tako da očekujemo radove koji do sada nijesu objavljeni, interesovanja već ima, a na kraju ćemo objaviti zbornik tih radova, koji će biti itekako koristan svima onima koji budu željeli da se na jedan drugačiji način upoznaju sa stvaralaštvom našeg Rista Ratkovića“, saopštio je pomoćnik direktora JU Ratkovićeve večeri poezije.

Rabrenović je najavio i štampanje sabranih djela Rista Ratkovića.

„Po prvi put ćemo štampati sabrana djela Rista Ratkovića, to će biti jedan komplet djela u okviru kojeg će biti objavljen roman Nevidbog, drama Zoraj, Ratkovićeve neke manje poznate pripovjetke, ali i naravno njegova poezija“, rekao je Rabrenović, isičući da će posebno biti objavljena knjiga izbora iz Ratkovićeve poezije.

Kako je naglasio, posebno je zanimljivo i to što će biti objavljena i biobibliografija Ratkovićevih djela.

„Pripremamo knjigu, odnosno biobibliografiju njegovih djela, jer su se u regionu mnogi istraživači bavili stvaralaštvom Rista Ratkovića, tako da imamo brojne napisane magistarske, doktorske, stručne i naučne radove, a sada ćemo na jednom mjestu imati popis literature koja je objavljena o djelima velikana jugoslovenske književnosti“, naveo je Rabrenović.

On je podsjetio da su u toku i konkursi za nagrade “Risto Ratković” i “Ratkovićeve večeri poezije”, koji će biti  otvoreni do 15. jula 2020. godine.

„Za Nagradu “Risto Ratković”, kao i prethodih godina, mogu konkurisati autori sa samostalnim zbirkama poezije koje su prvi put objavljene između prošlogodišnje i ovogodišnje manifestacije, a zbog nastale pandemije zainteresovani treba da dostave PDF objavljene knjige, koju predlažu za nagradu na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. “, napomenuo je Rabrenović.

Kako je dodao, na konkurs za nagradu “Ratkovićevih večeri poezije” za pjesnike do 27 godina potrebno je dostaviti PDF rukopisa neobjavljene zbirke poezije potpisan šifrom. 

 

                                                  

 

Autorka: Sanja Čujović                                                                                                                              

Foto i video: Vladimir Jelić                                                                              

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                   

                          

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                      

                                                                                                  

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.