twitter

Predstavnici REFESTICON-a učestvuju u pripremi antologije priča autora iz Istočne Evrope

Predstavnici Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja učestvuju u međunarodnom projektu pripreme antologije kratkih priča naučne fantastike i fantazije za autore iz država Istočne Evrope. Uredništvo prvog izdanja antologije će biti iz Rumunije, dok će selektor iz svake države odabrati po jednu priču za knjigu čija će se promocija održati naredne godine na EUROCON-u u Italiji.  

Pokretač ovog projekta i urednik iz Rumunije, Darius Hupov, organizator Filmskog festivala fantastike Galaktik imaginarijum, navodi da ideja potiče sa prvog onlajn sastanka organizatora festivala, konvencija, organizacija i pisaca Zapadnog Balkana, na kome su učestvovali i predstavnici crnogorskog festivala. Cilj je da se priče objave na engleskom kako bi široj publici predstavili književno stvaralaštvo pisaca iz 21 države, napominje Hupov.

''Ovo je potvrda da crnogorski festival ima međunarodnu reputaciju i da će i na ovaj način pomoći domaćim piscima da se dodatno afirmišu'', kaže osnivač i organizator REFESTICON-a Dragić Rabrenović, dodajući da je ovo istovremeno i priznanje za Radio Bijelo Polje kao realizatora projekta, koje dolazi upravo u susret obilježavanju 30 godina postojanja.

''Istovremeno je ovo i potvrda da smo uz podršku partnera iz država u okruženju uspjeli da se dokažemo kao organizatori sa kojima se može uspješno sarađivati na području kulture, umjetnosti i fantastike, jer će se u knjizi osim autora iz država bivše Jugoslavije naći i pisci iz Češke, Slovačke, Poljske, Estonije, Latvije, Litvanije, Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Moldavije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Austrije i Albanije'', navodi Rabrenović i dodaje da će se uskoro raspisati i javni poziv sa svim propozicijama.  

Tema kojom će se pisci baviti je povezana sa aktuelnom situacijom jer će za motiv poslužiti virusne hemoragične groznice, dok će se svake naredne godine mijenjati tema i država organizator, napominju partneri na ovom projektu i dodaju da će zbirka biti dostupna u onlajn izdanju i u štampanoj verziji.

                       

                                                                                                                                                                                                         

Redakcija portala Refesticon                                                              

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                          

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.