twitter

Učenici oživjeli legende o Ilirima

Promocijom zbirke crnogorskih učenika „Ilirske legende“ i proglašenjem najboljih završen je VIII Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, koji je proteklih dana održan online zbog složene epidemiološke situacije u državi. 

U cilju podsticanja mladih na stvaralaštvo i popularizacije književne fantastike, organizacioni Odbor REFESTICON-a odlučio je i da ove godine po prvi put raspiše konkurs za mlade, na koji je pristiglo blizu 60 priča iz Cijele Crne Gore. 

Nakon ocjenjivanja, stručni žiri u sastavu Dragan Popadić, novinar i književnik iz Tivta, dr Blagoje Vujisić, profesor i književnik iz Bijelog Polja i mr Aleksandra Tomović urednica programa za mlade u JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ iz Kotora, pohvalili su kvalitet pristiglih priča i odabrali 39 najboljih. 

Na današnjoj online promociji, održanoj putem ZOOM aplikacije, zvanično su proglašeni najbolji, koji su ujedno dobitnici zmajevih jaja. 

U kategoriji srednjoškolaca Jovu Radoviću iz Nikšića pripalo je Zlatno zamjevo jaje i to za priču “Balos Liburnijski”, drugu nagradu – Srebrno jaje podijelili su Luka Tapušković (Podgorica) – priča “Sjenka Kale” I Stefan Jašović (Tivat) – priča “Rimski dinar”. U ovoj konkurenciji Broznalo zlatno jaje osvojila je Dragana Milašević za priču “U zlatu i u blatu”. 

U konkurenciji osnovaca od 7. do 9. razreda nagrađeno je sedam učenika i to: “Skiptar” - Kristina Rakonjac (I nagrada), (Bijelo Polje), “Oči tame” - Radivoje Durutović (II nagrada), (Podgorica), “Teutine oči boje mora” - Sofija Vujičić (II nagrada), (Herceg Novi), “ Sjaj Njene sjenke - Anđela Vulović (II nagrada), (Risan), “Stari Ilir” - Asija Ećo (II nagrada), (Bijelo Polje), “Ja Angus, a ko si ti” - Vasil Musić (III nagrada), (Bijelo Polje), “Zagonetni prsten” - Laura Bilafer (III nagrada), (Kotor). 

Refestikonska Zamjeva jaja podijeljena su i najmlađima u kategoriji od 4. do 6. razreda: “Prokletstvo” - Kristijan Petrović (I nagrada), (Kotor), ”Skriveni svijet kraljice Teute” - Tilia Grgurević (II nagrada), (Kotor), “Zmaj koji je stvorio budućnost” - Nina Doljanica (III nagrada). 

Osnivač I idejni tvorac festivala REFESTICON, Dragić Rabrneović, saopštio je da je ovo druga knjiga u kojoj su se našle price mladih stvaralaca iz Crne Gore. 

“Prvom “Zmajevi dolaze” simbolično smo najavili nove mlade autore i nove price, tako da nas je jako obradovala interesovanje učenika za ovogodišnji konkurs. Na ovaj način želimo da podstaknemo mlade da pišu, čitaju, da se bave književnošću. Takođe, naš cilj je I da ih edukujemo, upoznamo sa našom bogatom kulturnom baštinom i da ih motivišemo da   stvaraju priče o našim krajevima”, istakao je Rabrenović.

Na online promociji učesnicima se obratio i član žirija, prof. dr Blagoje Vujisić, koji je takođe pohvalio kvalitet priča.

 

“Dobijajući ulogu člana žriji zapitao sam se koliko će se kvalietno učenici odazvati na ovu temu, jer u školi nemaju priiku da se upozanaju sa ovom temom, a ni sa fantastičnom književnošću. Upravo zbog toga sam bio još ponosniji kada sam ih čitao, to su priče koje imaju primjese epske i načune fantastike, koje su bajkovite. Posebno je zastupljen motiv putovanja u čarobni svijet i povratka iz njega, sve odišu igrom nemogućeg, nadprirodnog, na granici su sna i jave. U svim pričama prisutna je bujna i odvažna mašta, a ključni trenutak svake priče je kretnja u irealno, čarobni svijet opredijeljen za junake. Dakle, mladi stvraoci su na ubjedljiv način prikazali suočavanje junaka sa bićima I pojavama koja dolaze sa drugog svijeta, a s obzirom na kvalitet i broj odabranih priča nadam se da će ih biti više u budućnosti i da su se djeca pronašla u ovom žanru”, istakao je Vujisić.

Priče talentovanih učenika u svijet dječije mašte vratile su i članicu žirija, Aleksandru Tomović.

“bilo mi je zadovoljstvo iščitavati sve radove i vratiti se u svijet dječije mašte, svijet drevnih ilira, našu duhovnu prošlost. Veliki broj učesnika je upoznat sa legendom o kraljici Teuti, koju su nadograđivali stvarjući svoja djela. Najzanimljiviji su mi radovi najmlađih, kod kojih se vidi bujna mašta. Iskreno se radujem što će se i ova zbirka naći u našim bibliotekama i vjerujem da će interesovanje za fantastiku dalje rasti”, poručila je Tomović, čestitajući svima čije su price objavljene.

Pohvale svim učesnicima uputio je i Dragan Popadić iz Tivta, koji je takođe bio u ovogodišnjem žiriju.

“Čitajući ove priče bio sam zadovoljan i srećan, shvatio sam da učenici imaju razigranu maštu, sa kojom su se dobro uhvatili u koštac da bi je prenijeli na papir. Mašta je osnov svega, a mi smo ljudi zato što pričamo priču, jer su priče izgradile našu civiliazciju”,kazao je Popadić.

On je poručio maldima da čitaju, pišu, obrazuju se, ali i sanjare.

“Posebno me oduševila ta humanost koju su djeca prikazala u djelima, jer to govori i o njima samima. Jako sam srećan što postoji ovaj festival koji okuplja našu djecu i siguran sam da ćemo i u narednom period imati mnogo sjajnih priča”, rekao je Popadić.

Urednica zbirke “Ilirske legende” i direktorica Radija Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović, kazala je da je posebno ispunjava to što refestikonski konkursi privlače i mlade. 

 

“Meni je iskreno puno srce kada vidim koliko je djeca zainteresovano, ne samo da čita, već i piše, posebno u vremenu novih tehnologija. Zato je ova zbirka poklon našoj talentovanoj djeci, a naravno, zahvalnost dugujemo i članovima žirija, kao i svima koji su nam pomogli da uprkos teškoj složenoj situaciji održimo festival”, istakla je Rabrenović.

Pohvale organizatorima festivala REFESTICON i svim učenicima, uputila je i nastavnica Jovanka Blagojević.

“Želim da se zahvalim organizatorima festivala koji su ovim konkursom pružili mogućnost mladima da se izraze i svoj talenat predstave drugima. Jako je malo ovakvih festival kod nas, a oni su posebno važni za djecu koja vole da čitaju I pišu. Nadam se da će biti još ovakvih konkursa za njih, jer svakom djetetu je važno da se prezentuje ono što on radi”, istakla je Blagojević.

Da REFESTICON uspješno okuplja pisce, mlade stvaraoce, povezuje biblioteke, škole, istakla je i nastavnica Tatjana Krstičević iz Kotora.

Ona je poručila da se zahvaljujući REFESTICON-u afirmisala zaboravljena kultura i baština Crne Gore.

“Ovo je bila jako izazovna tema za učenike, jer su malo toga znali o njoj, tako da je moja obaveza bila da ih uputim na literaturu i mitologiju drevnih Ilira. Na to se naslonila njihova mašta, a ova zbirka je rezultat svega toga”, istakla je Krstičević.

Podsjetimo, VIII Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, održan je proteklih dana putem web aplikacija i online platformi.

Realizator projekta REFESTICON 2020 je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, suorganizator je JU Ratkovićeve večeri poezije, dok je partner NVO Akademija društvenih nauka. Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture Crne Gore.                    

                                                                                                                       

                                                

                                                                                           

                                                                                                                                                              

Autorka: Sanja Dulović                                                

Foto: Vladimir Jelić                                                                                            

Tekst objavila: Sanida Kajević