twitter

REFESTICON21: Adrian Čajkovski dobitnik međunarodnog priznanja Zlatni zmaj, Goranu Skrobonji Zlatni zmaj za region

Britanski književnik Adrian Čajkovski dobitnik je Zlatnog zmaja, međunarodnog priznanja za doprinos razvoju fantastične književnosti za 2021. godinu, dok je pisac iz Srbije, Goran Skrobonja dobitnik priznanja za doprinos razvoju fantastične književnosti u regionu.

Ova priznanja biće dodijeljena na 9. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 21, koji se održava u Bijelom Polju od 24. do 27. juna u organizaciji Radija Bijelo Polje, suorganizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije i partnerstvu NVO Akademije društvenih nauka.

Kako je saopšteno za nominovane književnike i promotere fantastike glasali su predstavnici organizacionog odbora REFESTICON-a, neki od prethodnih dobitnika ovog priznanja i predstavnici partnerskih festivala iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

U obrazloženju se navodi da Zlatni zmaj za 2021. godinu pripada Adrianu Čajkovskom višestruko nagrađivanom autoru za djela fantazije i naučne fantastike. Između ostalih dobitnik je BSFA (Britansko udruženje naučne-fantastike) nagrade za najbolji roman Djeca propasti 2019. godine, Britanske nagrade za fantastiku za najbolji roman Tigar i vuk, 2017. godine, kao i britanske nagrade ''Artur Klark'' za naučnofantastični roman Djeca vremena, 2016. godine. Posebno je razmatran njegov doprinos koji je dao regionalnim festivalima učešćem na Sferakonu u Zagrebu i Euroconu u Rijeci.

Predstavnici REFESTICON-a su saopštili da je Zlatni zmaj za regionalni doprinos pripao Goranu Skrobonji, piscu, scenaristi, prevodiocu, uredniku i izdavaču iz Beograda. Cijeneći dosadašnji doprinos, učešće i promociju fantastike u regionu, kao i brojna priznanja među kojima je i ovogodišnja nagrada ''Stanislav Lem'', odlučeno je da se ovom autoru koji je sa pričama i kao član žirija učestvovao u zbirkama iz edicije crnogorskog festivala, dodjeli ovo priznanje.

 

Redakcija portal Refesticon

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.