twitter

SFeraKon slavi četiri decenije postojanja (audio)

Najstarija i najveća hrvatska naučno-fantastična konvencija SFeraKon ove godine slavi jubilej – 40. godina postojanja.

Ljubitelji naučne fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova imaće priliku da od 13. do 15. maja u Zagrebu uživaju u bogatom programu jubilarnog SFeraKona, a kako je u emisiji Bestseler REFESTICON kazala jedna od organizatorki Vanja Kranjčevič, poslednje pripreme su u toku.

“Zaista smo se trudili da ovo izdanje SFeraKona bude kvalitetnije i malo drugačije, jer ipak slavimo 40. rođendan. Naravno da ćemo imati i dosta uobičajnih radionica, predavanja, panela, ali potrudili smo da da dodamo nove programe i dovedemo eminentne ljude iz svija fantastike, kako bi privukli što više posjetilaca”, kazala je Kranjčevič.

Ona je istakla da će na 40. SFeraKonu počasni gost biti Adrian Tchaikovskz, britanski SF i fantasy pisac te dobitnik nagrade Arthur C. Clarke 2016. godine za roman Children od Time, kao i pomorski biolog iz njemačkog grada Bremena Antun Purser, dok će Timo Vuorensola, fimski reditelj i glumac biti još jedan od slavnih gostiju, koji je najpoznatiji kao reditelj filma “Iron sky”.

 

Ipak, Kranjčević je kazala da će i ovu 40. Konvenciju svakako obilježiti tradicionalna svečana skupština.

“Skupština će se održaati u subotu, 14. maja, u osam sati u najvećoj sali na FER-u. Očekujom oko 400 do 500 gostiju i siguran sam da ćemo na najljepši načinproslaviti ovaj jubilej”.

Na 40. SFeraKonu biće promovisana i 24. SFeraKonske zbirke “Transreali”, koju su uredile uredile Ivana Delač i Tatjana Jambrišak, a po prvi put se u zbirci našla priča crnogorskog autora, Dragića Rabrenovića.

“Na konkurs je pristiglo oko 100 priča, što nas je donekle i iznendadilo, jer je transrealizam žanr koji se ne piše puno. Ali željeli smo da unesemo nešto novo i drugačije, a u tome smo uspjeli, jer zaista je žiri uspio da izabere 14 najkvalitetnih priča”, ispričala je Kranjčević.

Ona je napomenula da će i ove godine biti uručena nagrada SFERA, koju je utemeljilo Društvo za naučnu fantastiku SFera u svrhu podizanja nivoa kvalitete, te popularizacije domaćeg SF stvaralaštva te je dodjeljuje kao godišnju nagradu još od 1981. godine.

Nagradu dobijaju najbolja ostvarenja iz područja SF-a, a ovogodišnji dobitnici za najbolja djela objavljena u 2017. Su - Minijatura: Goran Čolakhodžić, Sredstva proizvodnje; Kratka priča: Tajana Vujnović, Gospa od smrti; Priča: Darko Macan, Sirene hipersvemira; Roman za mlade: Vesna Kurilić, Izazov krvi ; Teorijski rad: Silvestar Mileta, Alternativna povijest: Wegnerova konceptualizacija podžanra u okviru utopijskih studija; Ilustracija u boji: Sebastijan Čamagajevac, ilustracija naslovnice romana Vanje Spirina Junker’s i Vailiant protiv sila tame.

 

Budući da su ove godine svijet napustila dva velika imena, organizatori konvencije su isplanirali i program Počasni duhovi.

“Taj program prvenstveno će biti posvećen Mariji Jurić-Zagorki, koja je bila prva žena u Hrvatskoj koja je pisala naučnu fantastiku. Takođe, govoriće se i o britanskom fizičaru i naučniku Stephenu Hawkingu, te Ursuli K. Le Guin, jednoj od najvećih i najuticajnijih SF-autorki, koju nazivaju i velikom damom naučne fantastike”, najavila je Kranjčević.

Kroz četiri decenije održavanja, SFeraKon je postao jedna od najvećih evropskih SF konvencija, najveća u srednjoj i jugoistočnoj Europi, a organizatori (Društvo za naučnu fantastiku SFera iz Zagreba) će bogatim program još jednom dokazati kvalitet ove manifestacije.

Serijal emisija Bestseler Refesticon emituje se u susret VI Regionalnom festival fantastične književnosti REFESTICON

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019