twitter

XII HSF opravdaće imidž strip manifestacije koja ide ka samom evropskom vrhu (audio)

Hercegnovski strip festival, jedan od najznačajnijih u regionu, pridružio se mreži partnerskih festivala Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON i proteklog mjeseca prvi put je predstavljen bjelopoljskoj publici.

Naime, VI Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON koji se od 12. do 17. juna održao u Bijelom Polju, bio je prilika da organizatori strip festivala iz Herceg Novog promovišu svoju manifestaciju i najave njeno XII izdanje, koje je zakazano za septembar.

Gostujući u emisiji Bestseler Refesticon jedan od organizatora Hercegnovskog strip festivala, Nebojša Mandić, ukazao je na važnost uspostavljene saradnje i istakao uvjerenje da će se ona još više produbljivati.

“Povezivanje naših festivala zaista je od ogromnog značaja, naročito što su Hercegnovski strip festival i Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON na jedan veoma specifičan način povezani. Prvenstveno jer se strip bavi tematikom koja je u srži fantastične književnosti, a i veliki broj strip scenarista zapravo piše fantastičnu književnost. Ono što nosim kao najjači utisak sa gostovanja u Bijelom Polju jeste činjenica da su naši strip autori Nikola Ćurčin i Luka Cakić, koji su i dio Hercegnovskog strip festivala, već i uspostavili određene kontakte sa ljudima koji pišu fantatsičnu književnost, tako da očekujemo da dođe i do te konkretnije i opipljivije saradnje, pored ove koju smo već uspostavili i koja ima ogroman doprinos za razvoj i njegovanje i jedne i druge manifestacije, po kojima je Crna Gora poznata”, kazao je Mandić za Bestseler Refesticon.

Govoreći o nitima koji zapravo poevzuju strip i fantastiku, Mandić je podvukao da su zapravo najznačajniji strip autori i strip izdanja povezani su sa fantastikom.

“Dovoljno je pogledati sve te knjige fantastične književnosti, jer svaka od njih sadrži ilustracije koje su radili ljudi koji su na neki način involvirani u strip ili imaju neke konekcije sa njim. Upravo je i ovogodišnja tema REFESTICON-a još jedan pokazatelj kako su istorija, književnost i strip povezani, jer uzimajući istorijske fakte za osnov stvaraju se paralelne istorije i univerzumi. Uvjeren sam da će strip i fantastika u Crnoj Gori doživjeti još veći uspon i to zahvaljujući našim festivalima”, naveo je jedan od organizatora Hercegnovskog strip festivala.

Kako je Mandić kazao želja im je da u saradnji sa Regionalnim festivalom fantastične književnosti REFESTICON realizuju projekat koji će imati apsolutni crnogorski pečat, koji bi definisao ove festivale, Crnu Goru i istoriju naroda Balkana.

“Naš strip umjetnik Luka Ćurčin trenutno radi na strip adaptaciji pripovjetke “Mustafa Madžar”,Iva Andrića, mislim da nešto slično možemo da uradimo i sa festivalskim zbirkama REFESTICON-a i zaista se nadam da ćemo jednog dana uspjeti da realizujemo tu priču, koja bi sigurno imala sjajne efekte”, rekao je Mandić, ističući da vjeruje da će REFESTICON uskoro zavrijediti epitet jednog od najbolji festivala u regionu.

Hercegnovski strip festival, o čijem kvalitetu najbolje govori to što je dobio prestižnu nagradu ,,Karavađo“ koju povodom 2. juna – Dana Republike Italije, ambasada te zemlje u Crnoj Gori dodjeljuje institucijama i pojedincima za veliki doprinos u širenju i promovisanju kulture, u septembru će doživjeti svoje XII izdanje.

Hercegnovska publika i gosti koji već tradicionalno dolaze sa svih strana na HSF, imaće priliku da ovog septembra uživaju u stvaralaštvu zaista velikih majstora devete umjetnosti, najavio je Nebojša Mandić.

“Kao i uvijek spremili smo izuzetno bogat program ispunjen izložbama, radionicama, predavanjima, crtanjem za fanove, žurkama i berzom stripova. I ovogodišnje izdanje HSF-a, koje je na programu od 7. do 12. septembra, obilježiće dvanaest specijalnih gostiju i to španski crtači Juanan Ramirez i Fernando Dagnino, majstori koji rade za najveće izdavačke svjetske kuće, američke gigante Marvel i DC Comics, zatim Walter Venturi, Joevito Nuccio, Mirko Čolak, Davide de Cubelis, braća Alessandro i Lorenzo Pastrovicchio, Mario Alberti, Giada Perissinotto, Jovan Ukropina i Dan Verlniden, što je lista zvijezda devete umejtnosti sa kojom bi se ponosili i najveći svjetski festivali”, saopštio je Mandić.

On je istakao da će pokušati još jednom da opravdaju imidž strip manifestacije koja nezaustavljivo ide ka samom evropskom vrhu.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović
Foto: arhiva RBP

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019