twitter

Ministar Bogdanović otvorio 12. Hercegnovski festival stripa

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je sinoć 12. Hercegnovski strip festival, koji se do 12. septembra održava u Herceg Novom. 

Tim povodom, ministar Bogdanović je kazao da se Hercegnovski strip festival uzdigao među tri najznačajnije manifestacije ovog tipa u regionu.

,,Najznačajni dio strip umjetnosti već duže vrijeme je prostor na kome se na jedan specifičan način odvija interakcija između savremenih fenomena i mitsko-arhetipskog postamenta. Na nivou tema i karaktera, strip je takođe donio cio jedan registar novina, pa tako danas možemo reći da su neke od najintrigantnijih tema filma, pa i književnosti, često inspirisane stripom – od distopijskih i futurističkih do onih koje pripadaju noar žanru i mitskoj fantastici”, naglasio je Bogdanović.

Festival stripa ove godine će godine okupiti preko 50 strip autora, a planirane su strip radionice, berze stripova, predavanja, promocija stripa u školama, izložbe, žurke i koncerti.

,,Ova manifestacija je svojim programima i komunikativnošću dala jednu novu dimenziju tom duhu, pa bih poželio organizaotrima i gostima ugodne predstojeće dane u Herceg Novom, koji će donijeti nova iskustva na polju savremenih kulturnih kretanja”, zaključio je Bogdanović.

Izložbe "Živio Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji" i "Dvadeset lakih komada”, sinoć su istovremeno otvorene na trgu Belavista u starom gradu,i biće glavne postavke 12. Hercegnovskog strip festivala (HSF).

Izražavajući zadovoljstvo povodom prisustva otvaranju festivala, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, Luka Zelioli, kazao je da je važno što ovakve manifestacije opstaju u doba rasprostranjene tehnologije, kako navodi, i podsjećaju sve na poseban šarm stripa.

,,Festival stripa jedinstvena je manifestacija u panorami kulturnih događaja koji se održavaju u Crnoj Gori, ali značajno je to što je postao jedan od najvažnijih međunarodnih događaja u svijetu stripa. Ambasada nije jedini naš segment koji podržava ovaj festival, i srećan sam što ovogodišnje izdanje Festivala karakteriše i učešće brojnih vrhunskih strip umjetnika iz Italije“, istakao je Zelioli.

U okviru partnerskog Hercegnovskog strip festivala, biće promovisan i bjelopoljski REFESTICON, jedini festival fantastične književnosti u Crnoj Gori, kao i nova zbirku “Trium reginarum”, čija je tema tri vladarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Promocija REFESTICON-a zakaza je za nedjelju, 9. septembar.

U okviru prve večeri festivala održan je i koncert poznate grupe Who see, koji je okupio brojne posjetioce.

Tekst: Eldina Bećirović

Foto: Redakcija RBP

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019