twitter

Rabrenović i Popadić promovisali REFESTICON na 12. Hercegnovskom strip festivalu

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON predstavljen je danas na 12. Hercegnovskom strip festivalu.   

Na promociji su govorili Dragić Rabrenović, osnivač i direktor festivala i Dragan Popadić, jedini pisac čije su priče objavljene u svih šest dosadasnjih zbirki.

"Ovi festivali imaju srodnu tematiku ali i zajedničku misiju, a to je doprinos razvoju kulture i umjetnosti u Crnoj Gori, istakao je u ime organizatora Dragić Rabrenović direktor Radija Bijelo Polje. On je dodao da su oba festivala posvećena očuvanju kulturne baštine i stoga je značajno pokroviteljstvo Ministarstva kulture i podrška ministra Aleksandra Bogdanovića, koji je ove godine otvorio festivale u Bijelom Polju i u Herceg Novom.

Brojnoj publici okupljenoj oko istaknutih svjetskih strip crtača na hercegnovskom škveru predstavljeno je šest dosadašnjih zbirki kratkih priča i šest izdanja iz festivalske edicije. Rabrenović je podsjetio da je do sada kroz projekat REFESTICON ostvaren svaki zacrtani cilj, počev od uspostavljanja saradnje u državama regiona, preko promovisanja istaknutih književnika i istorijskih tema, do realizacije naučno obrazovnih serijala na programu radija. Pri čemu je posebno istakao uspostavljanje baze crnogorskih autora koji pišu u žanru fantastike. "Očekujem da ćemo već naredne godine imati zbirku koju će činiti priče od 23 autora koliko je za ovih šest godina objavljeno u sklopu REFESTICON-a" istakao Rabrenović.

Koliko je značajna popularizacija naših pisaca u književnoj fantastici govori i učešće na promociji Dragana Popadića kao jedinog pisca čije su priče objavljene u svakoj zbirci festivala iz Bijelog Polja.

Prema riječima dugogodišnjeg novinara i direktora Radio Tivta REFESTICON je bio razlog zbog koga je počeo da pored poezije piše i prozu.

"Ovaj festival je izuzetno značajan za Crnu Goru i to tvrdim nakon učešća i nakon početnog skepticizma da se kod nas može napraviti tako kvalitetan festival", rekao je Popadić.

On je izrazio nadu da će njegova priča biti izabrana i po sedmi put na ovom uglednom regionalnom festivalu. 

Rabrenović se zahvalio na pozivu organizatorima Hercegnovskog strip festivala Nebojši Mandiću, jovanu Subotiću i osnivaču Nikolu Ćurčinu.

U ime domaćina obratio se Jovan Subotić jedan od organizatora HSF-a izrazivši uvjerenje da je ovo početak uspješne saradnje i da će se nakon uzajamnoh promocija nastaviti realizacijom zajedničkih aktivnosti.

Tekst i foto: Redakcija RBP

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019