twitter

Objavljeno elektronsko izdanje festivalske zbirke Trium reginarum

Festivalsko izdanje zbirke kratkih priča o tri srednjevjekovne vladarke Trium reginarum objavljeno je na informativnom veb portalu posvećenom fantastici refesticon.com. Zbirka koju čini 29 priča autora iz četiri države objavljena je u sklopu šestog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON koji je održan u Bijelom Polju od 12. do 17 juna ove godine u organizaciji Radija Bijelo Polje, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje.

Priče je odabrao međunarodni žiri u sastavu predsjednik Adnadin Jašarević iz Zenice i članovi Blaga Žurić iz Bijelog Polja, Mirko Grdinić iz Pazina, Tihomir Jovanović iz Beograda i šeki Musić iz Bara. Poseban značaj ove zbirke je i što su se po prvi put u festivalskoj zbirci našle i ilustracije koje je namjenski za svaku priču uradio akademski slikar iz Bijelog Polja Luka Joksimović, čija je slika poslužila i za naslovnu stranu knjige.

Urednik izdanja Dragić Rabrenović u predgovoru ističe da je ideja konkursa koji je iznjedrio zbirku priča žanra fantastike bila jednostavna, ali zadatak kompleksan.

6 11 trium reginarum

’’Doprinos očuvanju kulturne baštine, razvoj kulture na sjeveru Crne Gore, njegovanje dobrih odnosa u državama regiona jugozapadne Evrope, edukacija mladih o istoriji i književnosti, uloga žene u svijetu danas, samo su neki od ciljeva koje su organizatori imali pred sobom. Zbog toga je odabrana tema koja će biti sveobuhvatna - tri vladarke’’ stoji u predgovoru zbirke.

Kako se navodi kao motiv o kome su u žanru književne fantastike pisali autori iz cijelog regiona poslužile su Milica Hrebeljanović, Katarina Kosača i Mara Crnojević to jest njihove sudbine, stradanja i vječni život princeze, knjeginje i kraljice, vladarki, iz perioda srednjeg vijeka, čije su rodbinske veze povezale ove prostore, a životne priče ostale vječita inspiracija.

Sada je pred čitaocima besplatno elektronsko izdanje koje je dostupno na sajtu www.refesticon.com uz ostale festivalske zbirke Nevidbog, Prsten sa one strane sna, Đavolji prst, Makrokozma 21 i Knez Vladimir.

Autorka: Sanja Čujović

 

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019