twitter

FANTASTIČNA PRIČA Branislava Jankovića, Oproštaj na programu RBP

Ilustracija: Luka Joksimović

 

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču Oproštaj, Branislava Jankovića objavljenu u zbirci Trium reginarum.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

***
Starica je sedela na tronošcu ispred kolibe i tankim drenovim štapom, starim i skoro okamenjenim (kao da ga je dobila sa rođenjem, stavljenog pokraj kolevke protiv zlih duhova i uroka), jednolično udarala po zemlji, kao da kuca po nekim vratima tražeći da uđe, ili je to udaranje bilo znak nekome ko živi u zemlji da izađe. Tap-tap, poput detlića što traži plen u korama drveća. Neko bi pomislio, ako bi je duže posmatrao, da je na njoj živa samo ta ruka što se podizala i spustala.

Pogled njenih skoro belih zenica - ispranih suzama, kišama i bolestima (a ovde su odvajkada sve bolesti prošle, od groznice do čume) – kao da nije bio na ovom svetu. Mrdala je usnama u nemom razgovoru ili molitvi. Možda kletvi. Pričala je sa samo njoj znanim ljudima. Duhovima ili živim ljudima. Svejedno - sve na ovom svetu ima svoje mesto koje mu je dopustio Bog. Nema dobrog bez zla pod ovim nebom.

Lazar je zastao i naslonjen na staru bukvu posmatrao staricu, pre nego se nakašljao, time obznanjujući svoje prisustvo. Baba je podigla glavu, a njen pogled se vrati među žive i dobi izraz začuđenosti. Osmeh joj pređe izbrazdanim licem. Onda je bacila štap, sa mukom ustala sa tronošca, podigla ruke, prekrstila se i levom i desnom i rekla:

„O hvala ti, Bože, što sretoh popa koji će me ispratiti. Vreme je, znači, došlo. Valja, bio je i vakat. Sve sam videla u životu: kako sijaju dva meseca, kako jednog jutra sunce nije izašlo, uplašeno tolikom krvlju što se prosula po zemlji, zeca sa tri glave, išla do mora, hajdučila i menjala veru. Našla raskovnik i naučila jezik ptica. Sve na ovom svetu, a ponešto i sa onog, sam srela. Oči da mi izvade išla bih kao da ih imam. Sve ova baba zna. I sve vidi.“

„Baš si mene čekala?“, nasmejao se Lazar i spustio torbu pored starice. Sagnuo se i poljubio joj ruku. Šaka joj je bila ledena i Lazarove usne se zgrčiše kao da je nešto oporo stavio u usta.
„Baš tebe, sine. Drugi popovi ne bi izdržali ono što tebe čeka.“ Raspop oseti neki neobjašniv dodir straha i prsti mu sami krenuše da se prekrste. Šuma se ućuta. Ni zvuk, ni šum. Kao da je odjednom ogluveo.
Zagledao se u staricu.

„Šta ne bi izdržali?“, jedva je upitao, ni sam siguran da li želi da zna.

***

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com na strani 31.
http://refesticon.com/dokumenta/TRIUM%20REGINARUM.pdf

Audio snimak na kanalu soundcloud
https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-oprostaj-branislav-jankovic

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

Redakcija Radija Bijelo Polje

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019