twitter

REFESTICON - Zmajevi i Đalovića pećina izazvali veliko interesovanje mladih

Četiri literarna i foto konkursa, raspisana u okviru VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, predstavljena su danas učenicima bjelopoljske Srednje elektro-ekonomske škole.

Mitološka bića – zmajevi, ali i Đalovića pećina – najveći speleološki resurs Crne Gore, koji su u fokusu ovogodišnje manifestacije, izazvaili su veliko interesovanje mladih, a iz Organizacionog odbora REFESTICON-a uvjereni su da će ove teme i umjetnost ujediniti mlade i uključiti ih u kulturna dešavanja.

Govoreći o propozicijama literarnog konkursa „Zmajevi dolaze“ i foto „ Čarobna gora’’, koji su i namijenjeni srednjoškolcima, predsjednik Organizacionog odbora REFESTICON-a i direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović istakao je da je cilj ove promocije da podstaknu mlade da čitaju i pišu.

05 04 BP refestikon dragic

„Naš cilj je da usmjerimo mlade na stvaralaštvo, da ih podstaknemo na kulturni aktivizam i da im upravo mi otvorimo vrata književnosti i umjetnosti kroz REFESTICON“, naglasio je Rabrenović.

Utemeljivač REFESTICON-a kazao je da su spremni da uvaže želje mladih, da se prilagode njihovim interesovanjima i budu njihovi partneri u procesu učenja, čitanja, pisanja, promišljanja.

„Zato smo i danas ovdje, da zajedno sa učenicima i njihovim profesorima kreiramo sadržaje koje su bliski mladima, koji izazivaju njihovu pažnju. Želimo da čujemo njihova mišljenja, stavove, da njih uključimo u organizaciju festivala, kako bi REFESTICON prerastao u manifestaciju mladih koji vole umjetnost“, podvukao je direktor Radija Bijelo Polje.

05 04 BP refestikon ucenici

Pažnju učenika posebno je privukla legenda o zmaju koji živi u Đalovića pećini, a Rabrenović im je poručio da budu maštoviti i stvore svog zmaja.

„Pružamo mladima priliku da zamisle tog zmaja, ožive ga kroz priču, koja može biti objavljena u festivalskoj zbirci „Zmajevi dolaze“, a upravo REFESTICON može biti njihov prvi korak ka svijetu književnosti. Sa druge strane, oni koji vole fotografiju neka pošalju neku fotografiju sa prirodnim ljepotama sjevera, jer je to šansa da ljude iz regiona upoznamo sa našim bogatstvima“, rekaoj je Rabrenović.

Članica organizacionog odbora, Sanja Čujović, izrazila je zadovoljstvo brojem prisutnih učenika i istakla da je upravo to pokazatelj da mladi itekako vole književnost i umjetnost.

05 04 BP refestikon sanja

„Interesovanje koje je izazvala promocija REFESTICON-a jasan je pokazatelj da sve ovo što radimo godinama nije bilo uzalud, a i potvrda činjenice da Bijelo Polje jeste grad umjetnosti i kulture. Ponosno mogu reći da je REFESTICON već uspio da ostvari svoj cilj - ujedini region, afirmiše veliki broj pisaca i iznjedri nove sjajne književne stvaraoce i ljubitelje naučne fantastike“, podvukla je Čujović.

Ona je pozvala mlade da se jave na konkurse, da svoju kreativnost, maštu, umijeće iskažu kroz priču ili fotografiju i postanu dio ove regionalne manifestacije.

05 04 BP refestikon sneya

Na važnost čitanja i pisanja danas je ukazala i profesorica maternjeg jezika Snežana Bošković.

„Tragove fantastične književnosti možemo naći u djelima Matavulja, Crnjanskog, Glišića, Pekića, Kiša, a upravo po uzoru na ta djela možemo mi stvarati i kreirati fantastična djela“, kazala je profesorica Bošković.

05 04 BP refestikon

Podsjetimo, Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje, a u junu će doživjeti svoje sedmo izdanje.

Sve informacije o propozicijama konkursa možete pronaći na:

 http://www.refesticon.com/index.php/konkurs

REDAKCIJA RADIJA BIJELO POLJE

Foto: Vladimir Jelić

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019