twitter

Fantastična priča Tamare Babić “Iza horizonta događaja“, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču Tamare Babić “Iza horizontal događaja“, objavljenu u zbirci Knez Vladimir.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

***

Dokle pogled seže proteže se crni plašt od magle mraka po kome su zakačene značke-zvezde.

- Ako je mrak odsustvo svetla, šta je onda svetlo? - pitala se. Zna li iko kada su ljudi počeli kao androidi posmatrati sve u nulama i jedinicama, sve ili-ili? Gde se izgubila ona ljudskost, moć spoznavanja sivog a ne samo crnog i belog?

Pitanja ostaše bez odgovora, rojeći se u njenoj svesti. - Tanak sloj stakla – to je granica između prostranstava Univerzuma i mog komada sveta, kao rožnjača koja štiti unutrašnji kosmos od svega što bi ga moglo uprljati. Granice su tanke i prozirne, ali čvrste. Ako bi za trenutak nestale, bila bi to slika i prilika zakona entropije koji sve čestice tera u stanje manje uređenosti, stanje haosa.

- Da, haos je prava reč kojom bi se mogao opisati svet u mojoj glavi od tog dana, kada smo saznali. Haos u kome se vodi mrtva trka između beznađa, straha, panike i besa. Nisam se ni jednom zapitala „Zašto baš ja?” ili „Zašto baš ti?”. Tako nešto je besmisleno pitati. Ne, odgovor ne glasi da je tako moralo biti. Znamo i ti i ja da je vreme relativna stvar i da je mnogo prošlih i budućih nas i dalje u drugim odsečcima našeg četvorodimenzionalnog sveta. Možda se u drugim kriškama prostor-vremena nešto odvija drugačije? Ili je jedino moguće baš ovako u svim mogućim projekcijama? To ne znamo ni ti ni ja, beli moj Viteže. To niko ne zna.

- Zanose se ljudi, Viteže, mislima o veličini, o uspehu nauke i tehnologije. „Pre samo nekoliko stotina godina nije se znalo ni za teleport, a vidi nas sada“, misle oni oholo o svojoj veličini kao nečemu neupitnom, no ne znaju da im je pred očima samo vrh ledenog brega. Većina znanja i dalje je pod površinom vode, u one druge dve trećine brega od leda. Ne vide oni šumu od drveta, da ti kažem ja. Veruju u svoju nadmoć, a nisu uspeli pobediti najvećeg neprijatelja ljudskog roda od kada je sveta i veka. Nisu pobedili ono čega se najviše plaše, a to je neizvesnost. Ništa ljude ne plaši kao nepoznato, neistraženo, nerazumljivo. Ni bolesti, ni sama smrt, nisu toliko strašni sami po sebi, već činjenica da se pored silnog trabunjanja o napretku i dalje ne 112 zna o smrti više no pre pet hiljada godina, kao i o mnogim drugim stvarima.

***

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com

http://refesticon.com/dokumenta/Makrokozma%2021.pdf

Audio snimak na kanalu soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-iza-horizonta-vremena-tamara-babic?in=rbp-redakcija/sets/fantasti-ne-pri-e-refesticon

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

Redakcija Radija Bijelo Polje

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019