twitter

KIRKA Madlin Miler – roman o preobražaju zloglasne boginje

U Laguninom izdanju objavljen je roman Kirka Madlin Miler, subverzivna varijanta epske priče o ženskoj emancipaciji.

Roman predstavlja moderni pogled na svijet grčke mitologije ispričan iz perspektive Kirke koja se transformiše iz neugodne nimfe u veličanstvenu vješticu sposobnu da stane na put bogovima, titanima i čudovištima.

Madlin Miler je uspjela da od antičkog mita o Kirki stvori priču koja govori o hrabrosti, o ženi koja pokušava da otkrije svoju snagu i ulogu u svjetu, i pritom je prilagodila savremenom čitaocu.

U domu Helija, boga sunca i najmoćnijeg među titanima, rađa se kći. Ipak, Kirka je neobično dete – niti je, kao otac, moćna, niti je zavodnica poput majke. U potrazi za sadruzima, ona se okreće svetu smrtnika i otkriva da ipak poseduje moć – veštičje vradžbine, koje mogu suparnike pretvoriti u čudovišta i predstavljati pretnju i samim bogovima.

Pošto se oseti ugroženo, Zevs je progna na pusto ostrvo, gde ona usavršava okultne veštine i kroti divlje zveri. Putevi joj se ukrštaju s mnogim čuvenim mitološkim ličnostima, uključujući Dedala, njegovog zlosrećnog sina Ikara, Minotaura, krvnicu Medeju i naravno prevejanog Odiseja.

Ipak, ženu koja želi da bude nezavisna vrebaju različite opasnosti. I ne znajući, Kirka navlači na sebe gnev i ljudi i bogova, i naposletku se nađe suočena sa možda najstrašnijom, najosvetoljubivijom ličnošću među svim Olimpljanima. Kako bi zaštitila ono što joj je najdraže, Kirka mora da prikupi svu snagu i jednom zauvek odluči je li joj mesto uz bogove, od kojih je potekla, ili uz smrtnike, koje je zavolela.

Kako tvrdi književni kritičar Vašington posta, „ono najneverovatnije u ovom romanu jeste činjenica da znamo kako će se sve završiti – znamo to već hiljadama godina – a ipak, ova sočna pripovest, koju nam autorka prikazuje u jednom sasvim novom svetlu, napeta je i puna neočekivanih elemenata“.

Prema knjizi Medlin Miler biće snimljena serija u produkciji televizijske mreže HBO.

Prevod Kirke uradila je Nevena Andrić.

Madlin Miler rođena je u Bostonu, a odrasla u Njujorku i Filadelfiji. Pohađala je Braun Univerzitet, na kom je diplomirala i magistrirala klasičnu filologiju i književnost. Petnaestak godina unazad predaje i podučava latinski, grčki i Šekspira. Njen prvi roman Pesma o Ahilu osvojio je nagradu Orindž 2012. godine a bio je i na listi najprodavanijih knjiga Njujork tajmsa. Preveden je na dvadeset pet jezika. Njeni eseji objavljeni su u mnogim štampanim i elektronskim medijima, uključujući Gardijan, Vol Strit džernal i Lafams kvorterli, kao i NPR.org. Živi nedaleko od Filadelfije.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Tekst objavila: Sanida Kajević