twitter

Online tribina o knjizi i TV seriji Vrli novi svijet

U okviru redovnog tribinskog programa Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u ponedjeljak 05. aprila od 19 časova biće održana online tribina „Neki još noviji svjetovi“ posvećena klasičnom distopijskom djelu Vrli novi svijet Oldosa Hakslija i aktuelnoj, istoimenoj TV seriji.

Hakslijev roman predstavlja snažnu viziju neuravnotežene, ali tehnološki napredne budućnosti u kojoj se ljudi genetski uzgajaju, društveno indoktriniraju i farmakološki anesteziraju da bi se što pasivnije odnosili prema autoritarnom porijetku – sve po cijenu njihove slobode, ljudskosti, pa čak i duše.

Napisan u sjenci uspona fašizma u Evropi tridesetih godina, Vrli novi svijet podjednako dobro komunicira sa savremenim svijetom 21. vijeka kojim dominiraju industrija zabave, tehnologija i farmaceutika, umjetnost ubeđivanja i tajanstveni uticaj elita.

TV serija Vrli novi svijet objavljena je originalno na striming servisu Peacock 2020. godine, a od nedavno je dostupna i u Srbiji preko Netflixa. Koliko je serija vjerna Hakslijevoj distopijskoj viziji budućnosti spolja, a koliko iznutra; šta je od unijetih izmjena dobro a šta loše; kako nam se ovde dopao Lažni Han Solo; vrijedi li seriju uopšte gledati? Na ova i druga pitanja odgovore će pokušati da daju dr Ivana Damnjanović i Sofija Vuković Petrik.

Onlajn tribina biće emitovana na YouTube kanalu Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

Redakcija portala Refesticon 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.