twitter

Ilustrovano izdanje knjige Poslednja želja Andžeja Sapkovskog

Izdavačka kuća Čarobna knjiga pokrenula je novu biblioteku u kojoj će se ubuduće naći specijalna, ilustrovana izdanja odabranih knjiga fantastike, a čast da pomenutu biblioteku otvori dobila je zbirka Poslednja želja poljskog pisca Andžeja Sapkovskog.

Uvodna knjiga u planetarno popularni serijal epske fantastike „Saga o vješcu“ tako dobija kolekcionarsko, tvrdokoričeno izdanje bogato ilustrovano maestralnim radovima nagrađivanog grafičkog dizajnera i ilustratora Alehandra Kolučija.

Poslednja želja je zbirka pripovjedaka nastalih prepričavanjem nekih od najpoznatijih poljskih narodnih bajki, koje su izmijenjene do granice neprepoznatljivosti i začinjene elementima strave i užasa. Zbirka predstavlja prvu od sedam knjiga „Sage o vješcu“, koju čini još jedna kolekcija pripovjedaka i pet romana. Knjigu je sa poljskog prevela Vesna Milutinović-Đurić.

Kroz pripovjetke zastupljene u Poslednjoj želji čitalac upoznaje Geralta, naočitog lovca bijele kose i prodornog pogleda, nadaleko čuvenog zbog svog cinizma i nepoštovanja autoriteta. Geralt je vještac koji svoje moći jača korišćenjem eliksira i redovnim vježbanjem. Briljantan je borac i nemilosrdan atentator, ali svakako ne običan ubica. Strogo se pridržavajući kodeksa vještaca koji mu zabranjuje ubijanje razumnih bića i zahteva strogu neutralnost u političkim sukobima, Geralt uništava samo čudovišta i to samo ona koja predstavljaju pretnju za ljudski rod. Ali nije sve što izgleda čudovišno zlo i nije sve što se čini poštenim dobro…

„Saga o vješcu“ je postala bestseler ne samo u autorovoj rodnoj Poljskoj već i širom svijeta. Prevedena je na brojne svjetske jezike, a po njoj je napravljena čuvena kompjuterska igrica The Witcher i snimljena TV serija čija druga sezona na Netflix stiže do kraja 2021. godine.

 

Izvor i foto: atr-anima.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.