twitter

Pia Leino gošća 8. Festivala fantastične književnosti Art-Anima

Finska novinarka i književnica Pia Leino biće gošća VIII Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“, koji se 04. i 05. jula održava u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd).

Gošća iz Finske predstaviće 04. jula svoj roman distopijske fantastike Nebesa, koji je krajem prošle godine na srpskom jeziku objavljen u izdanju Kontrast izdavaštva u prevodu Jasmine Teofilović. Pored autorke, o knjizi će govoriti književna kritičarka Vladislava Gordić Petković i urednica Jelena Nidžović, navodi se na sajutu Art-anima.

Radnja romana Nebesa (Taivas, 2018) smještena je u bivšu prestonicu Finske, odnosno grad-državu Helsinki 2058. godine. Društvo je propalo nakon građanskog rata, a vlast je preuzeo nacionalistički pokret pod nazivom Svjetlost. Politički disidenti prebjegli su na sjever. Sve granice su zatvorene, a kontakt sa spoljnim svijetom ne postoji, i niko više nema viziju svetlije budućnosti. Umjesto toga, Svjetlost je svojim građanima podarila virtuelnu stvarnost poznatu pod nazivom Nebesa.

Pia Leino se u svom djelu bavi aktuelnim pitanjima: klimatskim promjenama, rastućom nejednakošću unutar socijalne države, pitanjem moći tehnoloških izuma i nacionalističkim pokretima. Roman je dobio sjajne kritike, a 2019. nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost. Nominovan je za književnu nagradu Helmet, koju helsinške biblioteke dodeljuju budućim klasicima.

Pia Leino rođena je 1977. Skoro dvije decenije radila je kao novinarka u finskoj novinskoj agenciji STT. Magistrirala je novinarstvo na Univerzitetu u Tampereu 2004. i dvije godine studirala kreativno pisanje na renomiranoj helsinškoj akademiji Kriittinen korkeakoulu. Njena interesovanja uključuju popularnu kulturu, društvene medije i politiku. Pored Nebesa, napisala je još dva romana: Ružna blagajnica (Ruma kassa, 2016), u kome se na duhovit način bavi rijaliti programima i pritiscima sa kojima se žene suočavaju; kao i roman Prekovremeni rad (Iliaika, 2020), koji je smješten u blisku budućnost i bavi se pitanjem: kako bismo živjeli svoj život da znamo kada ćemo umrijeti…

VIII Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštvo. Ulaz na promociju romana Nebesa, kao i na sva druga festivalska dešavanja je slobodan.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.