twitter

Živkovićeva “Bela soba” 28. oktobra na Beogradskom sajmu

U petak 28. oktobra od 16 časova na Beogradskom sajmu knjiga biće održana promocija novog romana Zorana Živkovića Bela soba. Razgovor o knjizi biće upriličen u Areni Hale 1A, u sali „Ivo Andrić“, a pored autora, govoriće i književna kritičarka Milena Đorđijević, javlja Art-Anima.

Roman Bela soba prvobitno se pojavio u martu na engleskom jeziku u izdanju Kadmus presa, a pola godine kasnije knjiga je objavljen je i na srpskom jeziku u izdanju Zavoda za udžbenike. Pišući nedavno o djelima evropskih pisaca – među kojima je bila i Bela soba – ugledni književni kritičar Vašington posta Majkl Dirda preporučio je dvojicu autora za Nobelovu nagradu: Zorana Živkovića i Sejsa Noteboma (Holandija).

„Ivana je nestala…” Ovim uviđanjem počinju najneobičnija i najuzbudljivija 24 sata u životu pisca i profesora koji umnogome nalikuje na samog Živkovića. Ivana je trebalo da se vrati kući na večeru poslije profesorovog časa kreativnog pisanja, ali ne samo da je nema nego joj je mobilni telefon isključen, što je sasvim neuobičajeno. Profesor se obraća policiji koja ustanovljava preko mreže nadzornih kamera da je s Ivanom vjerovatno sve u redu: poslednji put je snimljena kako, nimalo uznemirena, ulazi u jednu zgradu u kojoj se i dalje nalazi.

Za policiju je time „slučaj” zaključen, ali ne i za profesora koji će tokom besane noći pokušati da odgonetne zašto ga je Ivana napustila. Mora da je život s jednim piscem ipak znatno teži nego što je on zamišljao… Jutro odagnava ove sumorne misli, ali i donosi nove nedoumice kada od Ivane stigne prvi imejl. U njemu je tek jedan čudnovati link koji vodi ka kratkom videu. Nemogućem videu, zato što se u njemu Ivana nalazi usred neke džungle odjevena kao kada je sinoć izišla u zimsko beogradsko veče…

Policija oživljava „slučaj” koji sa svakim novim Ivaninim videom postaje sve složeniji i nevjerovatniji, dok za njega počinju da se interesuju sve više bezbjednosne i obavještajne službe. Ono što je u početku izgledalo kao banalna preljuba izrasta u fantastičan koloplet sve teže shvatljivih zbivanja u kojima profesor dospijeva u žižu sumnji da orkestrira veliku terorističku zavjeru. No, sve će to učiniti bespredmetnim poslednji Ivanin video…

Ugledni američki književni kritičar Glen Rasel Živkovićev roman ocjenjuje izuzetnim, ponajprije zbog distinktivnog autorskog glasa, kojeg opisuje svojevrsnom kombinacijom glasova Roalda Dala, Borhesa i perjanica srednjeevropske fantastike Gogolja, Buglakova i Kafke.

U prikazu objavljenom krajem septembra u Politici, književni kritičar Aleksa Đukanović, o Beloj sobi kaže: „Kao malo koji autor-psiholog prije njega, Živković se najnovijim romanom impresivno poigrao ljudskom mišlju i (pod)svešću, dostigavši vrhunac svoje osobene borhesovsko-detektivske poetike ’nježne misterije’ i ’fantastično-realističnih prizora’, ali u novoj formi koja se po svojoj originalnosti izdvaja od svega što je ovaj slavni dobitnik ’Svjetske nagrade za fantastiku’ do sada napisao“.

Osim pomenutog izdanja na engleskom jeziku, Bela soba će se uskoro pojaviti i u izdanjima na italijanskom, turskom, portugalskom i slovenačkom.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.