twitter

Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Trinaesta horda zmajeva-ratnika

Najnovija tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” bila je posvećena stripu “Drako – Trinaesta horda” Alekse Gajića, koju je uradio sa francuskom scenaristkinjom Valeri Manžen (radili serijal Bič božiji). O samom stripu, ali i brojnim drugim temama “oko stripa”, su govorili Igor Marković iz System Comics-a, a moderator je bio Žarko Milićević.

Ovaj strip je u Srbiji objavljen prošle godine, ali je svoj debi u Francuskoj imao još 2012. godine. “Trebalo je još ranije da bude objavljen kod nas, bilo je u planu da objavimo više domaćih autora ali mi smo hteli da radimo crno-bele albume, mada ne i ovaj koji je u startu bio planiran u koloru, ali tada to Francuzi nisu dali jer kod njih nije bilo crno-belih albuma”, pojasnio je Marković.

“Planirana su tri albuma, ali su na kraju urađena samo dva – poslednjih par strana drugog albuma je kondezovano ono što je bilo planirano za treći”, kaže Gajić koji objašnjava da sam strip “nije imao sreće” – izašao je kada je ekonomska kriza u Francuskoj desetkovala tržište stripa, tako da je prošao bez reklame i većeg tiraža.

“Možda je i to naša greška, što Valerija i ja nismo radili radikalnije jer smo ovde ponovili spejs-operu, slikarsku tehniku… dosta toga što smo već radili u prethodnoj saradnji”, kaže autor.

Inače, sada su uspešni strpovi u Francuskoj sa tiražom od 20-30 hiljada, dok je nekih prosek 12-15. Da bi se strip “pokrio” potrebno je nekih 3.000 prodatih primeraka, što znači da bi u štampu trebalo da ide do nekih 7.000 komada.

Upravo je ovaj deo priče odveo tribinu u neke druge “stripske vode” vezane za probleme izdavaštva, prodaje, marketinga… Za sve to vreme Aleksa je vredno crtao, pripremajući albume koje su posetioci tribine kupili kako bi dobili jedinstvenu posvetu.

Izvor: sfpisb.wordpress.com

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019