twitter

Moć fantastike: Izložba posvećena Ljubi Popoviću

Veliko još neostvareno zaveštanje slikara Ljube Popovića bilo je otvaranje muzeja fantastike. Znajući da je za njega fantastika bila najviši vid slobode u umetnosti, galerista Živojin Ivanišević odabrao je da u svom prostoru “Pariski krug” večeras otvori vrata ovog čudesnog sveta, viđenog očima Popovićevih kolega.

 Na fotografji: Živojin Ivanišević i Ljuba Popović

– Približava se dve godine otkako nas je Ljuba napustio i izložba “Fantastika… sećanje na Ljubu Popovića” je svojevrstan omaž umetniku, ali i slikarskom pravcu – kaže Ivanišević. – Ljuba nije pripadao nijednom pravcu, ali su njegove slike, ispunjene čudnovatim bićima, okruženim predmetima, zdanjima i pejzažima iz mašte, često bivale okarakterisane kao fantastične ili nadrealne. Na izložbi su i radovi slikara, koji su stvarali pod Ljubinim uticajem.

Slike Vladimira Veličkovića, Petra Omčikusa, Miloša Šobajića, Ratka Lalića, Ljubodraga Jankovića Jaleta, Branislava Markovića, Milana Miletića, Vasilija Vase Dolovačkog, Željka Đurovića, Gorana Mitrovića. Slavka Krunića i Marka Tubića karakterišu različiti stilovi, ali ih svojom čarobnom privlačnošću okuplja nešto nesvakidašnje.

– Niko na Balkanu nije učinio više od Popovića za iracionalno, magično i metafizičko stvaralaštvo – napisao je likovni kritičar Dejan Đorić u katalogu.

– Fantastika je pored naive jedino što Srbiju u Evropi i svetu u slikarskoj umetnosti čini posebnom i jedinstvenom – kaže Ivanišević. – Srbija ima jednu od najjačih likovnih scena te vrste, uz parisku i bečku, nesumnjivo najkvalitetniju. Ljuba je govorio da su najbolji slikari u Parizu srpski i južnoamerički.

 

Izvor: sfpisb.wordpress.com

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019