twitter

Japanizam 2018 – „Balkan Asia Convention“

Od 5. do 8. jula će se održati još jedan Japanizam u organizaciji udruženja Sakurabana i Doma omladine Beograda. Od ove godine događaj pokriva malo više tema, i stoga novi naziv „Japanizam 2018 – Balkan Asia Convention”. Ovo znači da će posetioci imati priliku da čuju malo više o stripovima iz Japana, Kine i Koreje, kao i da će se pričati o istoriji sve tri zemlje.

 Tema ovogodišnjeg događaja je „Božanstva Azije”, i na tu temu će biti postavljena izložba radova domaćih i stranih autora.

Iako ovo nije isključivo SF/H/F konvencija, biće dosta interesantnih stvari koje mogu privući pažnju ljubitelja ovih žanrova – stoga izdvajamo:

Mišje Venčanje – Dečja predstava

Po japanskoj bajci “Mišje venčanje”, predstava govori o roditeljima – miševima koji putuju preko celog Japana u potrazi za najboljim mladoženjom za njihovu ćerku – mišicu. Predstava je kratka, ali poučna, jer ih potraga vraća tamo odakle su i krenuli.

Organizatori: Dragana Petrović, Đorđe Damnjanović, Dečja dramska radionica “Šarena šargarepica”

Predavanje – Sto i jedna godina japanske animacije

Godine 2018. navršava se tačno jedan vek i godinu dana od nastanka prvog animiranog filma na prostoru Japana. Kaže se da je 101 magičan broj, te stoga koristimo ovu priliku za veliku retrospektivu japanske industrije animacije – kako je počela, kako se razvijala, kako su izgledali dugometražni filmovi 1950-ih, kakve je reforme uneo Osamu Tezuka, kako je oformila sopstvene žanrove, kada su je otkrili fanovi sa Zapada, šta je bilo zlatno doba filmske, a šta televizijske produkcije, kako su na industriju uticale ekonomske krize 90-ih i krajem 2000-ih godina, i konačno, gde se nalazimo trenutno kada je reč o anime produkciji.

Učesnici tribine: Isidora Vlasak, Jelena Jokanović

Projekcija filma: „The place promised in our early days”

„The place promised in our early days“ (Kumo no mukō, yakusoku no basho) je naučno-fantastična ratna drama iz 2004. godine, a ujedno i prvi film koji je režirao i napisao Makoto Šinkai, koji je poznat po filmovima „5 centimeters per second“, „The garden of words“ i „Your name“.

Priča je smeštena u alternativnom univerzumu gde je kontrola nad Japanom podeljena između Sovjetskog saveza i Amerike. Troje prijatelja, Hiroki, Takuja i Sajuri zajedno idu u srednju školu i sanjare o tome da posete misteriozni toranj koji je izgrađen na Hokaidu. Prilika im se konačno ukazuje kada naiđu na dron koji se srušio i odluče da ga poprave da bi njime stigli do tornja. Međutim, pre nego što uspeju u tome, Sajuri tokom leta nestaje, a dvojica prijatelja se vremenom razilaze pre nego što uspeju da ostvare svoj plan.

Izvor: Pogled iz svemirskog broda

 

 zbirka

  

bestseler refesticonfantasticne price