twitter

Supermen nad Tvrđavom, Panišer u Ćele-kuli, Modesti Blejz na keju…

Zahvaljujući ilustracijama koje inostrani i domaći strip crtači rade za portfolio niškog festivala Striporama, Niš su proteklih godina “posetili” brojni superheroji i strip junaci poput Spajdermena, Konana, Dilana Doga, Zagora i Teksa Vilera. I za ovogodišnji festival, koji počinje 9. avgusta, urađene su kombinacije junaka i motiva Niša, pa tako Supermen “nadleće” Tvrđavom, dok Panišer dolazi u Ćele-kulu.

Prema rečima Zlatibora Stankovića, organizatora Striporame, portfolio sa ilustracijama gostiju festivala jedan je od detalja kojima se razlikuju od festivala stripa u regionu, a želja im je da kroz te radove promovišu kulturno-istorijsko i arhitektonsko nasleđe Niša.

Gosti Striporame kao motive kombinuju poznate strip junake i motive Niša. Oni našu molbu da urade ilustraciju za portfolio uvek vide kao vrstu izazova, zbog kombinacije motiva, a na taj način se i upoznaju sa našim gradom, ali i sa svim onim što ga čini velikim i što mogu poneti kao uspomenu iz njega posle festivala – objašnjava Stanković.

Kaže da je ovaj portfolio tražen u inostranstvu, kao i da posetioci festivala sjajno reaguju na ilustracije specijalno rađene za niški festival stripa.

To je prilika da od svojih omiljenih umetnika dobiju crtež koji će uključivati ne samo njihove omiljene strip junake, već i delove grada u kojem žive ili koje su posetili tokom Nišvila – objašnjava Stanković.

Ekskluzivne ilustracije su radili strip autori iz Srbije, ali i poznati strani crtači čije radove širom sveta svakodnevno prati na stotine hiljada fanova. Tako je za ovogodišnji portfolio strip heroinu Juliju Kendal i njeno društvo kraj spomenika Sremcu i Kalči smestio italijanski autor Marko Soldi.

Ilustraciju Supermena koji leti iznad Niša radio je Viktor Boganovic, koga organizatori niškog festivala nazivaju crtačkom superzvezdom. Navode da je Viktor, pored Betmena i drugih strip serijala, kao ekskluzivac kuće DC, crtao i Supermenove avanture.

Organizatori navode da izrada portfolija ima i humanitarni aspekt. On se prodaje po simboličnoj ceni tokom festivala, a prihod će u saradnji sa Marinom Adamović, poznatom niškom humanitarkom, biti doniran deci oboleloj od retkih bolesti.

Podsetimo, 4. Međunarodni festival stripa i pop kulture u Nišu biće održan u Tvrđavi, u isto vreme kada i Nišvil – od 9. do 12. avgusta.

Izvor: sfpisb.wordpress.com

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019