twitter

Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Električni snovi Filipa K. Dika

Filip K. Dik je ime o kojem se često razgovara u fandomu – bilo da su povod nova dela ovog pisca koja se objavljuju, ili ekranicacije (mada toga ipak ima manje) – a sada je tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komaričić” bila posvećena tv-seriji “Električni snovi Filipa K. Dika”, o kojoj su govorili Andrej Ćirić i Miloš Cvetković.

Na samom početku oni su istakle da je reč o deset zasebnih epizoda koje su svoj debi imale na britanskom Kanalu 4 pre godinu dana, da bi početkom ove godine bile u SAD dostupne preko Amazon Videa.

Treba reći da se scenaristi (britanski i američki) nisu striktno držali Dikovih originalnih priča – iz sredine 1950-tih, a moglo bi se reći da su birane priče sa temama koje mogu biti lakše aktuelne za sadašnju publiku, ili koje mogu malo zvučati kao da su iz sveta “Black Mirror-a” ili “Stranger Things-a”.

Činjenica je da epizode variraju po kvalitetu – pre svega produkcijski, neke su čak na nivou starih “Dr Who” epizoda, neke sa Dikovim pričama imaju samo veze sa osnovnom premisom, dok su druge gotovo apsolutno “prepisane”. Ipak, čini se, da su najbolje funkcionisale one gde postoje izvesne izmene – u cilju modernizacije priče, ali su osnovni likovi i postulati ostali isti.

Okupljeni su imali prilike da “zavire” u svih deset epizoda – pušteni su inserti iz njih uz komentare o samoj epizodi, kao i koliko je verna originalnoj priči.

Za kraje je rečeno da nikako ne treba očekivati novu sezonu, iako bi to Dik sigurno zasluživao. Pred kraj sezone epizode su postajale sve bolje, ali izgleda da je presudio mlak prijem kod publike – neki su očekivali da je serija smeštena u svet “Blade Runner-a”, neki da je to novi “Black Mirror”, tako da su mnogi odustajali posle pogledanih 3-4 epizoda. Činjenica je da je za današnje gledaoce možda ograničavajući faktor bio i jeftinija produkcija, ali i to da prebacivanje iz jedne u drugu Dikovu priču možda ne ide tako lako kao kada se prati konzistentna priča.

No, sama serija je svakako dobila preporuku da se pogleda – ako ne baš cela onda svakako neke od epizoda (3, 6, 8, 9 i 10).

 

Izvor: sfpisb.wordpress.com