twitter

Tribina u SKC-u o potrazi za životom izvan Zemlje

Nakon izuzetno uspješne tribine „Ko su gospodari vremena“, održane u SKC-u sredinom oktobra, Institut za fiziku u Beogradu u okviru inicijative Nauka kroz priče organizuje još jedan događaj te vrste. Ovoga puta tema će biti naučna potraga za životom izvan Zemlje.

Tribina pod nazivom „Gdje su svi?“ održaće se u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra Beograda, u četvrtak, 15. novembra 2018, s početkom u 19 časova.

Učesnici su: dr Milan Ćirković, astrofizičar i astrobiolog (Astronomska opservatorija u Beogradu), dr Branislav Cvetković, fizičar (Institut za fiziku u Beogradu), Marija Gajić, ekološka aktivistkinja (Botanička bašta „Jevremovac) i Goran Skrobonja, pisac i izdavač naučne fantastike. Moderator je Slobodan Bubnjević, urednik projekta Nauka kroz priče.

Pitanje o tome da li smo zaista sami u svemiru, poznato kao Fermijev paradoks, predstavlja centralni izazov moderne potrage za životom izvan Zemlje.

Ona uključuje istraživanje Marsa, drugih svjetova u Sunčevom sistemu, ali i potragu za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) u dubokom svemiru. Obnovljeno kroz inicijativu Breakthrough koju je svojevremeno podržao Stiven Hoking, pitanje je i medijski aktuelno, a nedavno je izazvalo buru sa tumačenjima kretanja vansolarnog objekta ‘Oumuamua.

Sve je počelo na jednom ručku u laboratoriji Los Alamos 1950. godine, u doba kad je NLO euforija bila zahvatila svjetske medije. I dok su fizičari razgledali karikaturu letećih tanjira, slavni američki fizičar Enriko Fermi iznenada je svojim kolegama postavio sasvim ozbiljno pitanje „Gdje su svi?“

Fermi je mislio na to kako je broj zvijezda u našoj galaksiji toliko veliki da, kada bi i sasvim neznatan dio imao planete pogodne za život, a na izuzetno malom broju od njih se razvila inteligencija, i dalje bi postojao ogroman broj civilizacija izvan Zemlje. Zašto nijednu nismo vidjeli do sada?

Ispostaviće se da će to pitanje podstaći lavinu istraživanja, analiza i zatim, novih pitanja o prirodi svemira, civilizacija i ljudskog postojanja. Fermijevo pitanje je postalo dio opšte kulture, prelomno mjesto SF žanra i povod za čitav niz raznovrsnih studija u astronomiji, fizici i biologiji. Jednu od njih, u izdanju Oxford University Press potpisuje i učesnik tribine, dr Milan Ćirković.

Ulaz na tribinu je slobodan.

Izvor: Art-anima

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019