twitter

Sci&Fi predstavio čudesan svet SF-a

Beogradsko Udruženje fanova naučne fantastike Sci&Fi je imalo jednu svoju akciju u Sava centru – predavanje o SF-u, na kojem je govorio predsednik društva Svetislav Filipović – Filip.

Predavanje je održano u biblioteci “Vladan Desnica”, pred desetak zainteresovanih slušalaca – dominirale su žene u publici (samo jedan muškarac), a među njima je bilo i par školarki. Na žalost, nije došla jedna najavljena veća tura dece iz neke od novobeogradskih škola.

Svetislav Filipović je u svojoj priči zahvatio široko oblasti naučne fantastike – kako od proto-SF-a, preko početaka žanra, domaćeg SF-a, bitnih ličnosti koje su obeležile ovaj žanr – naročito je apostrofirao Hjuga Gernsbaka, i njegovo prijateljstvo sa Nikolom Teslom, a predstavio je i samom udruženje Sci&Fi i njegove projekte – kako fanzine (Terra i SF portal), tako i antologiju “Regia fantastica”.

Iako je ideja bila da priča bude uokvirena “jednim školskim časom”, ipak je obilje zanimljivih primera iz žanra lako dovelo do toga da se probije predviđeni termin. Naravno, ostalo je mnogo toga o čemu može, čak i samo u osnovnim crtama, da se priča, tako da se može očekivati nastavak saradnje između bibliteke u Sava centru i Sci&Fi-ja.

Izvor: sfpisb.wordpress.com

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019