twitter

Održana promocija Rovelijeve knjige ”Stvarnost nije kao što izgleda”

Sinoć je od 18 časova u Kolarčevoj zadužbini održana promocija naučnopopularne knjige Stvarnost nije kao što izgleda italijanskog fizičara i vrhunskog promotera nauke Karla Rovelija.

O knjizi su govorili: dr Tijana Prodanović (Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu), dr Miloš Arsenijević (Filozofski fakultet u Beogradu), dr Milan M. Ćirković (Astronomska opservatorija u Beogradu), dr Marko Vojinović (Institut za fiziku u Beogradu), dr Srđa Janković (prevodilac knjige) i Bojan Stojanović (urednik u izdavačkoj kući Heliks).

U knjizi Stvarnost nije kao što izgleda Roveli govori o rađanju i umiranju svemira, iznosi pretpostavku da vrijeme možda i ne postoji, predočava moderna shvatanja relativnosti, kvantne mehanike i crnih rupa. U elegantnoj prozi podsjeća nas i na evoluciju naših saznanja o suštini prirode, od antičkog doba do današnjih dana. Roveli nas poziva da zamislimo čudesan svijet u kome je struktura prostora diskretna, gdje na najsitnijim skalama vrijeme nestaje, a crne rupe eksplodiraju – svijet koji je još neotkriven i prepun tajni.

Karlo Roveli (rođen 1956) je teorijski fizičar i pisac. Do 2000. godine naučnim radom se bavio u Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim prelazi u Francusku gdje i danas radi. Bavi se uglavnom kvantnom gravitacijom, ali i istorijom i filozofijom nauke. Redovno sarađuje sa nekoliko italijanskih časopisa. Autor je više od 200 naučnih članaka, objavio je dvije knjige o kvantnoj gravitaciji i još nekoliko knjiga iz oblasti popularne nauke. Njegova poslednja knjiga Sedam kratkih lekcija iz fizike je međunarodni bestseler preveden na 41 jezik. Godine 2019. američki magazin Foreign Policy uvrstio ga je među stotinu najuticajnijih svjetskih mislilaca.

Izvor: art-anima.com

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019