twitter

Novosadska promocija knjige ”Vampiri u Srbiji u 18. vijeku”

Knjiga i komentari Marije Kleut i Nikoline Zobenice, Vampiri u Srbiji u 18. vijeku, biće predstavljena večeras 14. marta 2019. (19h) u novosadskom restoranu „Paša“ (Pionirska 1, Dunavski park).

Pored autorki, o knjizi će govoriti: Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Dragoljub Perić i Đorđe Randelj.

Prvu polovinu knjige Vampiri u Srbiji u 18. vijeku čini neveliko djelo objavljeno u Lajpcigu 1732. godine pod neobično dugim naslovom Dokumentovano i detaljno saopštenje o vampirima ili ljudskim krvopijama koji su se ove godine i prethodnih godina pojavili u Kraljevini Srbiji sa razmatranjem o tome i rukopisom jednog oficira iz puka princa Aleksandra iz Medveđe u Srbiji upućenim čuvenom doktoru univerziteta u Lajpcigu u prevodu Nikoline Zobenice.

Drugu polovinu knjige čine komentari koje daje profesorka sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Marija Kleut, u kojima se objašnjavaju izvori i istorijske okolnosti koje su išle u prilog nastanka lajpciške knjige. Takođe, govori se i o susretu i međusobnom sagledavanju srpske i austrijske kulture.

Na kraju, tu je i segment o podtekstu vjerovanja u vampire koji se javlja u savremenim romanima Strah i njegov sluga Mirjane Novaković i Poljubac leptira Džejmsa Lajona.

Knjigu Vampiri u Srbiji u 18. vijeku, objavio je Službeni glasnik sredinom 2018. godine.

Ulaz na promociju je slobodan.

Izvor: art-anima.com

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019