twitter

Prizori iz svijeta fantastike

Još prije sedam godina u Parizu, u ateljeu Ljube Popovića, rodila se ideja o knjizi “Fantastika u srpskom slikarstvu”, a u susret objavljivanju ove luksuzne monografije, u utorak u 19 časova, u beogradskom Umetničkom prostoru “Pariski krug”, biće predstavljena izložba sa istim imenom, izbor radova naših eminentnih umetnika. Postavku na kojoj će se, pored radova Ljube Popovića, naći i dela Omčikusa, Veličkovića, Šobajića, Jankovića, Markovića, Miletića, Đurovića, Ulardžića, Dolovačkog, Mitrovića, Krunića i Pirkovićeve, otvoriće istoričari umetnosti Dragan Jovanović Danilov i Dejan Đorić, likovni kritičar “Večernjih novosti”.

 

– Planirano je da knjiga izađe u roku od godinu dana. Svest o tome koliki bi značaj imala u našoj sredini, pomoć Ljube Popovića i afirmisanih stručnjaka, svih profila, motivisali su me da je pripremim i objavim po evropskim standardima – otkriva, Živojin Žika Ivanišević. – Već posle nekoliko meseci imao sam tekstove naših eminentnih istoričara umetnosti i likovnih kritičara – dr Stanislava Živkovića, Srete Bošnjaka, Dejana Đorića i Dragana Jovanovića Danilova, a u martu 2013. učestvovali smo na konkursu za sufinansiranje kapitalnih knjiga u Ministarstvu za kulturu i informisanje.

Zbog situacije u zemlji, objašnjava sagovornik, dobili su simbolična sredstva, nedovoljna da se projekat uspešno realizuje, pa su odustali od ove ideje. A onda su počeli da odlaze ljudi vezani za projekat – prvo umire Milan Komnenić, potom Ljuba Popović, pa Sreto Bošnjak i Petar Omčikus. Ali, sve ovo vreme “Pariski krug” okuplja slikare čije stvaralaštvo može da se podvede pod fantastiku. Pre dve godine, izložba je organizovana povodom objavljivanja drugog proširenog i preuređenog izdanja monografije “Ljuba”, a za postavku “Fantastika – sećanje na Ljubu Popovića”, lani se odazvao veliki broj naših najuglednijih autora.

– Nadam se i iskreno verujem da će u bliskoj budućnosti u Valjevu biti otvoren muzej “Fantastika u srpskom slikarstvu”, a tim povodom i promovisana dugo očekivana i potrebna knjiga istoga imena – zaključuje Ivanišević.

Izvor: sfpisb.wordpress.com

 

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019