twitter

Zamke digitalizacije čekaju vas u futurističkoj sagi „Kvalitilend“

Objavljena je knjiga „Kvalitilend“, urnebesna futuristička satira njemačkog pisca Marka-Uvea Klinga koja je širom svijeta prodata u više od pola miliona primjeraka.

U budućnosti se sve odvija na najbolji način: algoritmi su optimizovali rad, slobodno vrijeme, veze i odnose. Agencija za automatsko pronalaženje partnera zna ko vam savršeno odgovara: zaljubićete se na prvi klik. Samovozni automobil zna kuda želite da stignete. A onaj ko se prijavi kao mušterija Šopa, pouzećem će primiti sve proizvode koje želi prije nego što ih i poželi, a kamoli naruči. Superpraktično. Niko više nije prinuđen da donosi teške odluke, jer u Kvalitilendu odgovor na sva pitanja glasi: OK.

Uprkos tome, uništavaoca nesavršenih mašina Petera sve više obuzima osjećaj da s njegovim životom nešto nije kako treba. Ako je sistem zaista savršen, zašto uopšte postoje dronovi koji pate od straha od letenja ili borbeni roboti s posttraumatskim stresnim poremećajem? Zašto mašine postaju sve ljudskije, a ljudi sve više podsjećaju na mašine?

Mark-Uve Kling (1982, Štutgart) njemački je pisac i stendap komičar. Studirao je filozofiju i dramaturgiju na Slobodnom univerzitetu u Berlinu. Ovaj flegmatični anarhista napisao je tri knjige o svom cimeru kenguru, pragmatičnom komunisti. Međunarodni uspjeh je doživeo 2017. kada je napisao upravo roman „Kvalitilend“.

                                                                                                 

                                                                                                                               

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com                                                                                                    

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                          

Redakcija portala Refesticon                                                                                                                            

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.