twitter

Izgubljena sovjetska adaptacija „Gospodara prstenova“ nađena poslije 30 godina i stavljena na Jutjub

Sovjetska adaptacija „Gospodara prstenova“, za koju se vjerovalo da je zauvijek izgubljena, pronađena je i postavljena na Jutjub. Ruski obožavaoci Tolkina očigledno su oduševljeni jer je adaptaciju već pogledalo 400.000 ljudi.

 Televizijski film Čuvari, zasnovan na Družini prstena – prvom dijelu Tolkinove trilogije, jedina je adaptacija Gospodara prstenova napravljena u Sovjetskom Savezu.

 

Emitovan 10 godina prije izlaska prvog dijela megapopularne trilogije Pitera Džeksona, niskobudžetni film zaista izgleda kao da je iz nekog drugog doba. Kostimi su veoma jednostavni, specijalni efekti su „specijalni“, a film više podsjeća kao da je snimak pozorišne predstave.

Glavnu muzičku temu komponovao je Andrej Romanov iz rok benda „Akvarijum“. Adaptacija je emitovana samo jednom na televiziji prije nego što je nestala u arhivu Lenjingradske televizije.

Veoma malo ljudi je znalo da uopšte postoji sve dok 5TV, naslednica Lenjingradske televizije, nije odjednom postavila ostvarenje na Jutjub prošle nedjelje, a za samo nekoliko dana ga je pogledalo 400.000 ljudi.

„Obožavaoci su ovo decenijama tražili u arhivama bez uspjeha“, navodi ruski časopis World of Fantasy. Jedan čovjek je na društvenim mrežama prokomentarisao: „Onome ko je ovo pronašao treba spomenik dići“.

Adaptacije i prevodi Tolkinovog djela u SSSR-u skoro su nepostojeće. Neki tvrde da je djelo cenzurisano jer govori o uniji različitih rasa koje se bore protiv totalitarne istočne sile.

Neki, ipak, navode da su razlozi lingvističke prirode i da je djelo britanskog pisca zbog svog bogatog jezika bilo teško prevesti na ruski, a da prevod ostane dosljedan originalu.

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

Redakcija portala Refesticon 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.