twitter

Čovjek koga je drveće voljelo – zbirka priča Aldžernona Blekvuda

Rapisana je pretplata na najnoviju, 23. po redu, knjigu u Orfelinovoj ediciji „Poetika strave“ – zbirku priča Čovjek koga je drveće voljelo Aldžernona Blekvuda.

To je treća knjiga odabranih priča engleskog velikana horora koja će se naći u „Poetici strave“ (prethodno su publikovane zbirke priča Vrbe i Drevna svijetla), a zanimljivo je da proza Aldžernona Blekvuda do Orfelinovih izdanja nikada nije prevođena na srpski jezik.

Prema najavama urednika edicije i priređivača ovog izdanja, dr Dejana Ognjanovića, domaći čitaoci će imati priliku da u ovoj ediciji čitaju još najmanje jednu knjigu sa izborom Blekvudovih priča.

Svoja najuspješnija djela Blekvud je nadahnuo ličnim iskustvom stečenim lutanjima širom svijeta i kontemplacijama o prirodi. Kao pomni posmatrač prirode beskrajno fasciniran stalnim transformacijama pejzaža oko sebe, nudio je veoma posebne interpretacije odnosa između „prirode“ i „duha“ razmatrane u najširoj primjeni oba termina.

„Malo je pisaca, ne samo u okvirima horora nego i šire od toga, kojima je priroda bila od tako vitalne važnosti kao što je to bio slučaj sa Aldžernonom Blekvudom. Ona je za njega bila i izvorište životne energije i uvijek pouzdano utočište od grdobe svijeta, u jasnom kontrastu sa tzv. normalnim životom u koji je odbijao da se uklopi“, u pogovoru izdanju ističe Ognjanović.

Tragajući za sopstvenom idejom božanskog, Blekvud je došao do panteističkog misticizma Prirode kao svoje lične duboko proživljene svete religije. Priroda je za njega bila Hram a život ispunjen poštovanjem prema njoj jedna velika, neprekidna Ceremonija – naglašava priređivač.

Knjigu Čovjek koga je drveće voljelo čine dvije veoma obimne novele, jedna pripovjetka, dvije kraće priče, kao i pogovor Dejana Ognjanovića „Aldžernon Blekvud: Drugde i drugačije“:

„Čovjek koga je drveće voljelo“ (novela)

Čovjek i Žena stanuju na ivici velike šume. Drveće za Čovjeka nosi čudnu vrstu privlačnosti, ali Žena (Hrišćanka) se pribojava mračnih slutnji i paganskog zova koji dopire otuda…

„Ostrvo duhova“

Student je sam na pustom ostrvu, u kolibi gdje sprema ispite. Međutim, ubrzo počne da viđa sablasni kanu sa dvojicom Indijanaca koji kruži oko ostrva, primičući mu se sve bliže…

„Potajno obožavanje“

Englez na proputovanju kroz Nemačku reši da siđe s voza u Švarcvaldu, i da poseti školu u kojoj je pre više decenija živeo i učio. Zalazi duboko u Crnu Šumu, ali u staroj školskoj zgradi vidi da su se nekadašnji nastavnici izmenili nagore… A tu negde je i detektiv natprirodnog, Džon Sajlens…

„Vukovi božji“

Čovek se vratio iz divljine Kanade na jedno englesko ostrvo, ali kao da nosi neku tajnu sa sobom. Njeno razrešenje desiće se u klimaksu jedne olujne noći…

„Preporod Lorda Ernija“ (novela)

Dvadesetogodišnji mladić, Lord Erni, mlitav je i beživotan. Njegov učitelj, koji s njim putuje po Evropi, reši da ga odvede u jedno selo u Švajcarskim Alpima, gde bi mogla da mu se rasplamsa životna varnica pod uticajem čudnih planinskih ljudi i njihovih obreda vezanih za sile vatre i vetra…

Sve priče preveo je Luka Račić, a ilustracije za knjigu uradila je Tijana Jevtić.

Zbirka Čovek koga je drveće volelo u pretplati košta 900 dinara (sa uračunatom poštarinom). Uplatu je moguće izvršiti na račun Orfelin izdavaštva, Kosovska 23, Novi Sad (broj računa 220-73108-85), a potrebno je da pretplatnik svoje podatke (ime i prezime, adresu i broj telefona), uz naslov naručene knjige pošalje na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 

Izvor i foto: art-anima.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.