twitter

Najstarije udruženje ljubitelja naučne fantastike u Los Anđelesu

Najstarije, i dalje aktivno udruženje ljubitelja naučne fantastike i fantastike, nekada je bilo utočište za Reja Bredberija i L. Rona Habarda.
Svakog četvrtka uveče veliki broj ljubitelja naučne fantastike i fantastike održava nedjeljni sastanak udruženja Ljubitelja naučne fantastike u Los Anđelesu (Los Angeles Science Fantasy Society – LASFAS). Ovo je najstarije udruženje na svijetu koje redovno održava sastanke i jedno od nekolicine u svijetu koje ima svoje prostorije – dakle, ovo udruženje je mnogo više od prosečnog fan kluba.

Udruženje LASFS (izgovara se Los-fas ili Las-fas) nastalo je 1934, kao ogranak „Naučno-fantastične lige“ (Science Fiction League), Huga Gernsbeka. Gernsbek, u to vrijeme urednik uglednog naučno-fantastičnog magazina Vonder storis (Wonder Stories), oformio je „Ligu“, kako bi poštovaoci ovog magazina iz svih krajeva zemlje mogli da se dopisuju. Do 1940, ogranak iz Los Anđelesa se odvojio od ostatka propale „Lige“. Predvođena mladim Forestom Dž. Akermanom (osnivačem Muzeja horora i naučne fantastike i jednim od najglasnijih zagovornika ovih žanrova), grupa je ustanovila sopstveni identitet: Udruženje ljubitelja naučne fantastike iz Los Anđelesa (LASFS).

Još od samog osnivanja, udruženje je u svojim redovima imalo veoma istaknute članove, poput autora iz zlatnog doba – među njima su bili Alfred Elton van Voukt i Ros Roklin, ali i velikani naučne fantastike Rej Bredberi i Rej Harihauzen, pa čak i osnivač sajentologije L. Ron Habard. Danas, savremeni pisci poput Larija Nivena i Džerija Purnela često dolaze na sastanke udruženja.

Ovo udruženje je zaslužno i za osnivanje dvije najvažnije konvencije posvećene naučnoj fantastici – Loskon (Loscon) i Vesterkon (Westercon). I ne samo to, ovo udruženje je toliko moćna mreža obožavalaca da je tokom Mekartijeve ere, Federalni istražni biro imao svoje tajne agente među članovima udruženja kako bi se pratio eventualni uticaj komunista u okvirima ove potkulture. Kasnije, 1968, društvo je ponovo pokazalo svoju snagu kada je sprečilo ukidanje serijala „Zvezdane staze“ – nacionalna kampanja koja se sastojala iz pisanja pisama rukovodiocima televizijske mreže NBC, urodila je plodom.

Kao što se može i očekivati od ovako ozbiljnog i uglednog udruženja, ono ima sopstveni moto, koji je predstavljen i na njihovom grbu, a glasi: „De Profundis Ad Astra“ – „Od ponora do zvijezda“. Udruženje ima čak i svoja pravila i regulative, od kojih su neka ozbiljna, a neka šaljiva, kao na primer, Pravilo O: „Smrt vas neće osloboditi“. Ali ono što je možda i najvažnije, udruženje ima sopstvene prostorije još od sedamdesetih godina XX veka. Zahvaljujući tom luksuzu, članovi imaju stalno mesto za sastanke, prostor za svoju bogatu biblioteku, ali i sredstva za iniciranje nastanka različitih podgrupa. Prvi japanski klub ljubitelja anime, udruženje ljubitelja animiranih/fantastičnih filmova („Cartoon/Fantasy Organization“), svoj prvi sastanak je 1977. godine održao u prostorijama Las-fasa.

Dok su u prošlosti aktivnosti udruženja podrazumijevale štampanje i distribuciju pamfleta i grupne odlaske na naučna predavanja, u današnje vrijeme sastanci uglavnom podrazumijevaju tribine sa gostujućim govornicima i aukcije naučno-fantastičnih predmeta. A ako imate sreće, neposredno prije sastanka možete da pogledate nešto iz njihove bogate video-biblioteke, recimo neki malo poznat serijal iz pedesetih godina XX veka. Osim toga, članovi su pozvani da na sastanke dolaze ranije kako bi se uključili u Beskrajnu tribinu – nedeljnu diskusiju na teme koje predlažu članovi udruženja. Teme ovih razgovora su veoma raznolike – od izbora za najbolju scenu smrti u naučno-fantastičnim ostvarenjima, do rasprave o tome da li je bolji serijal „Enterprajz“ ili „Galaktika“, pa čak i „kako bi se društvo prilagodilo na promjenu pola, ako bi ona bila pristupačna i izvodljiva kao promjena boje kose“.

Novi članovi su uvijek dobrodošli u ovom udruženju, ali neophodno je da se formalno predstave pred grupom i javno priznaju sve o svom mokrenju u krevet. Prva tri sastanka su besplatna, a nakon toga se zahtijeva da članovi plate članarinu. U zamjenu za to, svaki član udruženja može da koristi biblioteku, koja sadrži preko 20.000 knjiga naučne fantastike i fantastike, magazine, audio i video zapise. Za one malo stidljivije, uobičajena okupljanja nakon sastanaka u obližnjem Koral kafeu, predstavljaju priliku da se malo bolje upoznaju sa redovnim posjetiocima sastanaka udruženja.

Izvor: sfpisb.wordpress.com

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019