twitter

Kinezi na internetu najviše pišu - fantastiku

Od Nobelove do Hugo nagrade, postoji veliki broj književnih priznanja posvećenih raznim vrstama fikcije. U Kini postoji nagrada posvećena pričama koje su nastale na internetu.

Godišnja dodjela nagrada, koju koorganizuje državni nadzorni organ za medije, poklanja pažnju književnosti nastaloj na internetu a koja djeluje pozitivno u očima vlade.

Prema izvještaju državne agencije Kineskog Centra za Internet informacije (CNNIC), u Kini, gdje polovina korisnika čita književnost na vebu, cvjeta internet izdavaštvo. Uz podršku čitalaca, kojih ima više nego stanovnika u Severnoj Americi, uspješne autore očekuje bogatstvo od prodaje prava za svoja djela.

Neki od najvećih bioskopskih i televizijskih hitova u Kini zasnovani su na internet romanima. Tako je, recimo “Ever Night”, istorijska fantastika, dobila serijal na mreži, plus je prošle godine otkupio „Tencent” i pretvorio je u televizijsku seriju i video igru za smartfone.

I dok fantastika dominira kineskim internet književnim predjelom, vlasti izgleda da preferiraju malo realističnije priče. Jedan od kriterijuma za takmičenje je da moraju „da govore o problemima iz stvarnog svijeta i šire socijalističku energiju”.

13 3 tang

Jedan od najpoznatijih nagrađenih je Tang Jia San Šao, internet autor sa najvećom zaradom u Kini. On je postao popularan pišući fantastiku zasnovanu na borilačkim vještinama, ali je na kraju pobijedio sa savremenim ljubavnim romanom o dvoje mladih preduzetnika.

Uprkos vladinom pokušaju da preokrene ukus javnosti, djeluje da ne uspijevaju u tome. Jedan od najtraženijih onlajn romana prošle godine bio je „Dawang Raoming” („Poštedite mi život, kralju”) – mračna komična fantastika o dječaku koji ima magičnu moć da kaže stvari koje momentalno kvare raspoloženje ljudima oko njega. Popularni serijal je pokrenuo živopisnu diskusiju na mreži, sa preko milion čitalaca na zvaničnom fidu - rekordan broja za izdavački sajt Quidian.com.

Izvor: sfpisb.wordpress.com

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019