twitter

Fenomen “Igre prestola” – brojke, brojke, brojke…

Prva epizoda, poslednje, 8. sezone “Igre prestola” biće emitovana 14. aprila na kanalu HBO, a obožavaoci serije odavno su na iglama. Ova serija je svakako televizijski fenomen, a same brojke i uspjesi koje je postigla govore sami za sebe.

Prošlu, 7. sezonu “Igre prestola” pratilo je u Sjedinjenim Državama 16,5 miliona gledalaca, što je apsolutni rekord za jednu tv seriju.

Van SAD-a, prosek gledanosti iznosi 30 miliona ljudi po epizodi.

U toj 7. sezoni serija je postigla i rekord po broju nezakonitog “skidanja” s interneta, sa više od milijardu piratskih pregleda.

Osma sezona biće najskuplja u istoriji, s računicom od 15 miliona po epizodi, odnosno 90 miliona za ukupno njih šest.

Sedma sezona koštala je ukupno 100 miliona dolara za sedam epizoda.

Prema podacima Njujork Tajmsa, franšiza donosi HBO-u oko milijardu dolara prihoda po godini. Ta je serija najnagrađivanija u istoriji s ukupno 38 Emija.

Osim Dubrovnika, turistički je serija donijela slatku zaradu i drugim lokacijama, Severnoj Irskoj, Islandu, a tu su i španski gradovi Osuna i Gerona.

Dubrovnik je morao da ograniči broj posjetilaca koji su hrlili da prošetaju stazama slavnih likova.

Imena junaka nadahnula su roditelje, pa je u Engleskoj ime Arja među 20 najpopularnijih. U SAD-u je najpopularnije ime Kalisi.
U negativne posledice popularnosti svakako treba ubrojati pomamu za kupovinom pasa haskija. To je uzelo toliko maha da je jedan od glavnih glumaca Piter Dinklidž morao da pozove fanove da prestanu da kupuju haskije, jer se pokazalo da je broj tih pasa koji su na kraju završili u azilu doslovce ‘eksplodirao’, odnosno povećao se za 700 odsto 2011. godine, po podacima organizacija za zaštitu životinja PETA.
Izvor: Pogled iz svemirskog broda

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019