twitter

Evil Dead je prvi dio Raimijeve trilogije i jedan od najboljih horror filmova ikad

Radnja:
Ash (Bruce Campbell) u društvu djevojke Linde (Ellen Sandweiss) i troje prijatelja stiže u osamljenu kolibu s ciljem da tamo provedu vikend. Preslušavajući traku s magnetofona pronađenog u podrumu kolibe probude drevno zlo koje ih opsjeda. Bijeg je nemoguć, jer jedini put kući vodi preko mosta koji se u međuvremenu urušio. U gadnoj su nevolji, a noć tek počinje...

Osvrt:
Ovo je prvi dio Raimijeve "Evil Dead" trilogije i jedan od najboljih horror filmova ikad. Za razliku od nastavaka, gdje je horror osnova značajno začinjena komedijom, u ovom filmu reditelj nije pokušavao miješati žanrove. Nema ovdje komedije, ovo je Horror. S velikim "H".
Radnja je sama po sebi postavljena u jezovito okružje: u gustoj maglovitoj šumi koči se trošna, osamljena, drvena kolibica, tako krhka pred naletima demonskih sila... Ali, ono što ovu kolibicu izdvaja od ostalih kolibica (koje nalazimo u svakom slasher-horroru koji drži do sebe) je to što atmosferom u ovoj kolibici upravlja Sam Raimi. Nevjerojatno maštoviti ugao kamere i kadrovi kretanja Zla kroz šumu (koji su, uz Asha, trademark ove trilogije) najbolji su dokaz tvrdnji da se uz vrlo ograničen budžet može snimiti kvalitetan film. Samo treba znati kako se to radi...
Atmosferi uvelike doprinose zvukovi na ivici čujnosti, zavijanje vjetra kroz šumu, dijabolično kikotanje Opsjednutih, otkucaji zidnog sata... Sve to upotpunjuje savršenu zvučnu pozadinu za vizualnu poslasticu koja dopire s ekrana.

Specijalni efekti se većim dijelom sastoje od bijelih umetaka za oči i puno, puno vještačke krvi raznih boja, ali to ne znači da su loši. Naravno , toliko se dobro uklapaju u cjelokupnu atomosferu filma da ih se veći dio filma uopšte ne primjećuje. Nažalost, scene raspadanja i ubrzanog truljenja Opsjednutih ipak su bile prevelik zalogaj za tada dostupne tehničke mogućnosti.

Ako dosad niste bili u prilici pogledati ovaj film, svakako ga dodajte u svoju must-see listu. Jedan od ključnih filmova horror žanra čeka na vas.

Highlightovi:
Zbližavanje djevojke s prirodom
Dekapitacija lopatom
Prvi prikaz opsjednute osobe

Oleg Berić


Izvor:Helly Cherry

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019