Povratak
Predstavljeni autori zbirke “Knez Vladimir“
Uto, Maj 30, 2017
Predstavljeni autori zbirke “Knez Vladimir“
Sedamnaest autora zbirke “Knez Vladimir” 5. Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 2017 predstavilo je svoju priču u Centru za kulturu. Od 50 pristiglih, međunarodni žiri je odabrao 12 priča iz Srbije, sedam iz Hrvatske, pet iz Crne Gore i tri iz Bosne i Hercegovine, dok su još tri priče objavljene u dodatku.

Sa autorima je razgovarao predsjednik žirija, Adnadin Jašarević iz Zenice, književnik i organizator festivala Zekon - Tragovima bosanskog kraljevstva.

Autor priče “Vladimir Sveti Knez” i član žirija, Šeki Musić, kazao je da im je bilo potrebno odabrati priče koje zadovoljavaju propozicije konkursa i sa aspekta epske ili naučne fantastike, obrađuju temu o Svetom Vladimiru Dukljanskom.

“Bilo je raznovrsnih priča, ali smo uspjeli da na suptilan način odaberemo radove, što nam je i bio cilj”, uvjeren je Musić.

Kao odgovor na pitanje šta ga je privuklo da napiše priču “Sve piše u križu”, Hrvoje Prćić je naveo tri razloga.

“Podstakao me je REFESTICON, motiv Kneza Vladimira i Duklja”, jasan je Prćić.

U zbirku “Knez Vladimir” uvrštena je i priča Teodorino zavještanje, predsjednika Organizacionog odbora, direktora Radija Bijelo Polje Dragića Rabrenovića.

“Razmišljao sam o Svecu Vladimiru i shvatio da ne mogu ništa novo reći. Neočekivano sam dobio ideju i napisao priču”, objasnio je Rabrenović.

Autor priče Zamjena, Mirko Grdinić, naglasio je da mu je motiv bio povezati istarsku krv sa Sinjajevinom, rodnim mjestom njegovog oca.

Ističući da je teško od istorije praviti literaturu, Marijan Mašo Miljić, autor priče Apokrifni zapis, kaže da je želio da vidi kako bi to izgledalo da se vrate Vladimir i Kosara.

Pored predsjednika Jašarevića i člana Musića, žiri su činili i Blaga Žurić, književnica iz Bijelog Polja, Mirko Grdinić, pisac i organizator Festivala fantastične književnosti u Pazinu, Goran Skrobonja, književnik iz Beograda i Tihomir Jovanović, pisac i potpredsjednik udruženja Fanovi naučne fantastike SCI&FI iz Beograda.

Nakon promovisanja autora, organizator REFESTICON-a, Dragić Rabrenović, zahvalio se svim učesnicima Festivala na učešću i podršci.

Autorka: Enida Omerhodžić
Foto: Vladimir Jelić