Prvi put uživo video prenos Refesticon – a na portalu Radija Bijelo Polje
Cet, Maj 12, 2016
Prvi put uživo video prenos Refesticon – a na portalu Radija Bijelo Polje
Prvi put ove godine na portalu i facebook stranici Radija Bijelo Polje uživo možete pratiti sva dešavanja u okviru Četrvrtog festival fanstastične književnosti „Refesticon“.

Refesticon počinje danas i trajaće do 14. maja u Bijelom Polju, a organizatori su obezbijedili bogat i zanimljiv program za učesnike ali i sugrađane, koji će po četvrti put biti u prilici da vide istaknute književnike iz regiona, ali i da daju podršku mladim stvaraocima koji se tek okušavaju u ovom poslu.

  Procitaj vise ...
Na „Refesticon-u" bogat i zanimljiv program
Pon, Maj 9, 2016
Na „Refesticon-u
Četrvrti festival fanstastične književnosti „Refesticon“, održaće se od 12. do 14. Maja u Bijelom Polju, a organizatori su obezbijedili bogat i zanimljiv program za učesnike ali i sgrađane, koji će po četvrti put biti prilici da vide istaknute književnike iz regiona, ali i da daju podršku mladim stvaraocima koji se tek okušavaju u ovom poslu, kazao je mr Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje, koji je organizator „Refesticona“.

„Planirali smo da svečano otvaranje bude u četvrtak, od 18 časova u galeriji Centra za kulturu, kada će biti promovisan roman koji smo objavili pod nazivom „Družba stvarnih sjena“, autora Adnadina Jašarevića iz Zenice, nakon čega će profesorica Sonja Tomović Šundić održati predavanje o Njegoševoj antropologiji, a potom će biti prikazan dokumentarni film o Njegošu, „Noć skuplja dva vijeka“ reditelja Branka Baletića. Tim zapaženim ostvarenjem upotpunićemo jubilej, 165 godina od smrti Petra ll Petrovića Njegoša. Na neki način, ovaj festival smo posvetili deceniji obnove crnogorske nezavisnosti, a program je koncipiran tako da se ukaže čast liku i djelu, nešem istaknutom vladaru i književniku“, naglasio je Rabrenović.   Procitaj vise ...
Goran Skrobonja: Bjelopoljski "Refesticon“ jedan od svijetlih primjera u Regionu
Pon, Maj 9, 2016
Goran Skrobonja: Bjelopoljski
Festivali su veoma bitan činilac književne scene i na neki način održavaju u životu žanrovsko stvaralaštvo u ovom domenu, a "Refesticon" je jedan od svijetlih primjera, zato što već četvrtu godinu za redom, mladi entuzijasti iz Bijelog Polja organizuju skupove najviđenijih i najistaknutijih stvaraoca na polju fantastike i regiona, kazao je u intervjuu za emisiju ”Bestseler”, Radija Bijelo Polje, pisac, prevodilac, urednik i izdavač Goran Skrobonja, jedan od utemeljivača savremene srpske fantastike.

- Sa oduševljenjem sam prihvatio poziv oganizatora "Refesticona“, da se pridružim u radu festivala, te u dogovoru sa njima obilježićemo jubilej, tridesetu godišnjicu od objavljivanja moje prve priče, kaže Skrobonja.   Procitaj vise ...
"Bestseler Refesticon": Intervju sa Dragoljubom Igrošancem, vlasnikom i urednikom sajta Art-Anima
Pon, Maj 9, 2016
Gost u emisiji "Bestseler" je Dragoljub Igrošanac, vlasnik i urednik sajta Art-Anima, inicijator i organizator Festivala Art -Anima u Beogradu. Jedan od suorganizatora Refesticona te član žirija Festivala.

Vesna Šćekić: Gospodine Igrošanac, kako je prijatnije biti u Bijelom Polju kao suorganizator ili član žirija?

Dragoljub Igrošanac: U svakom slučaju je prijatno biti u Bijelom Polju, to je jedan festival na koji se svako ko je ikada bio vrlo rado vraća ponovo. Iz prostog razloga što je to jedan od logistički najbolje organizovanih festivala i jedan od festivala koji na mapi regionalnih manifestacija ove vrste dobija sve značajnije mjesto. On je od samog početka zamišljen kao festival koji će na jednom mjestu okupljati stvaraoce fantastike iz celog regiona i on već četvrtu godinu za redom to i potvrđuje. Pored toga što svake godine ugošćava na desetine autora nas iz Beograda i celog regiona, prevodioce, teoretičare i urednike fantastike a ovaj festival prenosi svoj angažman dalje gostujući na partnerskim festivalima gdje dalje predstavlja i promoviše svoje autore, ljude koji su na neki način uzeli učešće na samom festivalu. Moram da se zahvalim naročito Refesticonu jer je načinio jedan korak više pored toga što sam naveo malopre, pružajući podršku svim tim ljudima koji dolaze na sam festival koji se na tom festivalu promovišu, Refesticon je ove godine uspio da pruži podršku objavljivanju novog broja almanaha Književna fantastika. To je almanah koji u saradnji sa izdavačkom kućom Čarobna knjiga priprema sajt Art Anima koji je za malo izbjegao scenario da se uopšte ne objavi ove godine, međutim uz pomoć Refesticona Almanah će biti objavljen ove godine na blizu 270 strana i sadržaće brojne priloge najpoznatijih svjetskih autora. Bez Refesticonove podrške novi broj Književne fantastike svakako ne bi izgledao tako dobro kako će izgledati krajem maja kada bude izašao iz štampe.   Procitaj vise ...
Na programu RBP novi serijal emisija "Čarolija"
Cet, Maj 5, 2016
Na programu RBP novi serijal emisija
U sklopu Regionalnog festivala fantastične književnosti Refesticon, na programu Radija Bijelo Polje emitovaćemonovi serijal emisija "Čarolija".

Emisije su na programu od ponedjeljka 9. maja, radnim danima od 18 časova. Riječ je o savremenoj radio drami za djecu, adaptaciji poznatih svjetskih bajki.

  Procitaj vise ...
Stranice 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32