Odabrane priče za partnerski Festival fantastične književnosti iz Pazina
Uto, Avg 8, 2017
Odabrane priče za partnerski Festival fantastične književnosti iz Pazina
Tročlana komisija Festivala fantastične književnosti iz Pazina odabrala je 16 od 34 pristigle priče za zbirku pod nazivom "Priče o manjinama". Kako saopštava jedan od organizatora festivala Mirko Grdinić, zbirka će biti promovisana u Pazinu 25. i Puli 26. avgusta.
  Procitaj vise ...
Promocija knjige „Zatočnik pete sile – fantastična proza Zorana Živkovića“
Cet, Jun 1, 2017
Promocija knjige „Zatočnik pete sile – fantastična proza Zorana Živkovića“
Promocija knjige prof. dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović „Zatočnik pete sile – fantastična proza Zorana Živkovića“ biće upriličena u subotu 03. juna u 19 časova u klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd).

Događaj se priređuje u okviru IV Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“, a o knjizi posvećenoj proznom delu najprevođenijeg savremenog srpskog pisca govoriće: prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Zoran Živković, dr Jelena Marićević i Marijana Jelisavčić.

Knjiga predstavlja novo čitanje, dočitavanje ranije objavljenih dela Zorana Živkovića kroz novonastala, a samim tim, i kompletnije sagledavanje proze ovog svetski poznatog srpskog pisca. Nijedna Živkovićeva knjiga nije lišena tumačenja i kroz niz od šest poglavlja pred čitaocima će se otvoriti široka i šarena slika celokupnog opusa dobitnika Svetske nagrade za fantastiku – ističe Marijana Jelisavčić.   Procitaj vise ...
Koncertom orkestra harmonike Kragujevac završen REFESTICON
Uto, Maj 30, 2017
Koncertom orkestra harmonike Kragujevac završen REFESTICON
Koncertom orkestra iz Kragujevca, koji je održan večeras sali Centra za kulturu, završen je Peti regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON.

Orkestar harmonike Kragujevac broji deset učenika muzičke škole dr ,,Miloje Milojević“ i deset studenata Filološko umjetničkog fakulteta iz Kragujevca, među kojima su i profesori koji su osvojli preko 1000 nagrada na najprestižnijim svjetskim takmičenjima.   Procitaj vise ...
Predstavljeni autori zbirke “Knez Vladimir“
Uto, Maj 30, 2017
Predstavljeni autori zbirke “Knez Vladimir“
Sedamnaest autora zbirke “Knez Vladimir” 5. Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 2017 predstavilo je svoju priču u Centru za kulturu. Od 50 pristiglih, međunarodni žiri je odabrao 12 priča iz Srbije, sedam iz Hrvatske, pet iz Crne Gore i tri iz Bosne i Hercegovine, dok su još tri priče objavljene u dodatku.

Sa autorima je razgovarao predsjednik žirija, Adnadin Jašarević iz Zenice, književnik i organizator festivala Zekon - Tragovima bosanskog kraljevstva.

Autor priče “Vladimir Sveti Knez” i član žirija, Šeki Musić, kazao je da im je bilo potrebno odabrati priče koje zadovoljavaju propozicije konkursa i sa aspekta epske ili naučne fantastike, obrađuju temu o Svetom Vladimiru Dukljanskom.   Procitaj vise ...
Prćić: Naučna fantastika vrijedna grana kulture u regionu
Uto, Maj 30, 2017
Prćić: Naučna fantastika vrijedna grana kulture u regionu
Vrednovanje naučne fantastike, njena produkcija i izdavaštvo unaprijedili su se u poslednjih nekoliko godina, istakao je glavni urednik Nacionalne geografije – Hrvatska, Hrvoje Prćić, govoreći na temu “Fantastika u regionu nekada i sada”.

Naučna fantastika dostigla je veći nivo, priče su kvalitetnije i modernije, a pojavile su se i nove teme koje se obrađuju, pojasnio je Prćić.

“Naučna fantastika danas predstavlja vrijednu granu kulture u ovom podrčju. Sada imamo stotine autora, a onda ih je bila nekolicina, sada se u regionu godišnje izdaje oko 50, 60 knjiga, od toga oko 20 zbirki i 40 romana, to je nevjerovatno blago za ovako malo područje”.

Ipak, Prćić smatra da još uvijek postoji dosta prostora za razvoj fantastike.   Procitaj vise ...
Stranice 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33