Predstavljeni autori zbirke “Knez Vladimir“
Uto, Maj 30, 2017
Predstavljeni autori zbirke “Knez Vladimir“
Sedamnaest autora zbirke “Knez Vladimir” 5. Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 2017 predstavilo je svoju priču u Centru za kulturu. Od 50 pristiglih, međunarodni žiri je odabrao 12 priča iz Srbije, sedam iz Hrvatske, pet iz Crne Gore i tri iz Bosne i Hercegovine, dok su još tri priče objavljene u dodatku.

Sa autorima je razgovarao predsjednik žirija, Adnadin Jašarević iz Zenice, književnik i organizator festivala Zekon - Tragovima bosanskog kraljevstva.

Autor priče “Vladimir Sveti Knez” i član žirija, Šeki Musić, kazao je da im je bilo potrebno odabrati priče koje zadovoljavaju propozicije konkursa i sa aspekta epske ili naučne fantastike, obrađuju temu o Svetom Vladimiru Dukljanskom.   Procitaj vise ...
Prćić: Naučna fantastika vrijedna grana kulture u regionu
Uto, Maj 30, 2017
Prćić: Naučna fantastika vrijedna grana kulture u regionu
Vrednovanje naučne fantastike, njena produkcija i izdavaštvo unaprijedili su se u poslednjih nekoliko godina, istakao je glavni urednik Nacionalne geografije – Hrvatska, Hrvoje Prćić, govoreći na temu “Fantastika u regionu nekada i sada”.

Naučna fantastika dostigla je veći nivo, priče su kvalitetnije i modernije, a pojavile su se i nove teme koje se obrađuju, pojasnio je Prćić.

“Naučna fantastika danas predstavlja vrijednu granu kulture u ovom podrčju. Sada imamo stotine autora, a onda ih je bila nekolicina, sada se u regionu godišnje izdaje oko 50, 60 knjiga, od toga oko 20 zbirki i 40 romana, to je nevjerovatno blago za ovako malo područje”.

Ipak, Prćić smatra da još uvijek postoji dosta prostora za razvoj fantastike.   Procitaj vise ...
Predstavljen Sferakon, u okviru REFESTICON-a
Uto, Maj 30, 2017
Predstavljen Sferakon, u okviru REFESTICON-a
U okviru REFESTICONA, danas je održana promocija znanstveno naučne fantastike Sferakon, iz Zagreba, u galeriji Centra za kulturu.

Sferakon je najstarija, i najveća konvencija znanstvene fantastike u regionu i šire, i prva konvencija koja nastavlja tradiciju sajmova znanstvene fantastike, od kojih je prvi održan 1977. godine.   Procitaj vise ...
Promovisani Istrakon i Festival fantastične književnosti
Uto, Maj 30, 2017
Promovisani Istrakon i Festival fantastične književnosti
Promocija Istrakona, i Festivala fantastične književnosti iz Pazina, održana je danas u galeriji Centra za kulturu, u okviru Petog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Istrakon je najmlađa hrvatska SF&F konvencija, koja je pokrenuta pokrenuta 2000. godine, i ima prilično bogat kulturno naučni program.

Na današnjoj promociji predstavljene su zbirke priča fantastične književnosti za 2016.godinu, ,,Arheološke priče“, i ,,Apokalipsa laži“, koja je vezana za naučno fantastičnu konvenciju Istrakon.   Procitaj vise ...
„Meduzin pogled“ egzistencijalističke priče sa elementima fantastike
Uto, Maj 30, 2017
„Meduzin pogled“ egzistencijalističke priče sa elementima fantastike
Zbirka kratkih priča Meduzin pogled, Adnadina Jašarevića, premijerno je predstavljena na 5. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2017 u Centru za kulturu.

Citirajući Čezera Pavezea „Za svakog, smrt ima pogled“, Jašarević je kazao da ovo jeste na izvjestan način zbirka priča o smrti.

Veoma dugo istraživajući razne maštovite načine na koje su ljudi ubijali jedni druge tokom nesrećne istorije čovječanstva, kako kaže autor, ’istorije pokolja’, napisao je zbirke u desetogodišnjem periodu.

  Procitaj vise ...
Stranice 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32