Miljić: Legenda o Vladimiru i Kosari spada među najljepše evropske priče - nastala mnogo vjekova prije Šekspirovog djela
Uto, Maj 30, 2017
Miljić: Legenda o Vladimiru i Kosari spada među najljepše evropske priče - nastala mnogo vjekova prije Šekspirovog djela
Knez Vladimir je istorijska ličnost, ali je vremenom postao i legenda pa se istorijske priče miješaju sa njom, a ono što je za REFESTICON najbitnije je legenda o Vladimiru i Kosari, koja spada među najljepše evropske priče, ocijenio je književnik i publicista, načelnik Biblioteke Istorijskog instituta Crne Gore, Mašan Mašo Miljić.

On je, besjedeći na temu Vladimir - Vladar, Svetac, Legenda, u okviru 5. Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 2017, u Muzeju Bijelo Polje podsjetio da je ova legenda inspirisala i Šekspira da napiše čuvenu dramu Bura, i mnoge druge poznate književnike.

Priča o tragi;noj ljubavi između Kneza Vladimira i princeze Kosare, isprepletana istinitim i mitskim događajima, nastala je mnogo vjekova prije Šekspirovog djela, naglasio je Miljić.

  Procitaj vise ...
Maskenbalom otvoren Peti Regionalni festival REFESTICON
Uto, Maj 30, 2017
Maskenbalom otvoren Peti Regionalni festival REFESTICON
U okviru Petog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, danas je na gradskom trgu održan maskenbal učenika nižih razreda osnovnih škola ,,Risto Ratković”, i ,,Dušan Korać”.

Mališani su uprkos kiši koja je padala, maskirani u princeze I vitezove, prošetali gradskim trgom.

  Procitaj vise ...
Gost REFESTICON-a Udruženje fanova naučne fantastike SCI&FI (audio)
Sri, Maj 24, 2017
Gost REFESTICON-a Udruženje fanova naučne fantastike SCI&FI (audio)
Predsjednik i sekretar Udruženja fanova naučne fantastike SCI&FI, Svetislav Filipović i Tihomir Jovanović, učestvovaće na 5. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON, najavio je književnik Jovanović u emisiji Bestseler, na Radiju Bijelo Polje.

„Predstavićemo zbirku Regia Fantastica br. 2, sa pričama autora iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Ovaj broj posvećen je Herbertu Džordžu Velsu, odnosno 150 godina od njegovog rođenja“, istakao je Jovanović.

Osim toga predstaviće i knjigu Potraga u snovima za nepoznatim Kadatom, Hauarda Filipa Lavkrafta, koju je Jovanović preveo za Tabernakl iz Sremske Mitrovice.   Procitaj vise ...
Tri dana fantastične književnosti u Bijelom Polju
Uto, Maj 23, 2017
Tri dana fantastične književnosti u Bijelom Polju
Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON je zaslužio da nakon pet godina kažemo da smo jedan od najznačajnijih festivala u regionu i da smo postigli zacrtane ciljeve – ponovno ujedinjenje ovog podneblja, poručio direktor Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović.

Ocijenio je da su, pored tih, ispunili i ciljeve reafirmacije istaknutih književnika iz Crne Gore, prvenstveno iz Bijelog Polja, afirmacije mladih pisaca i predstavljanja kulturne baštine i tradicije Crne Gore regionu.

Rabrenović je, gostujući u Temi dana, na Radiju Bijelo Polje, povodom trodnevnog održavanja 5. REFESTICON-a od četvrtka do subote, najavio 18 događaja sa preko 50 učesnika iz četiri države bivše Jugoslavije.   Procitaj vise ...
Osamnaest događaja na petom REFESTICON-u u Bijelom Polju
Pon, Maj 22, 2017
Osamnaest događaja na petom REFESTICON-u u Bijelom Polju
Peti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2017 koji se održava 25, 26. i 27. maja u Bijelom Polju na programu ima 18 događaja. Planiran je književni, naučni i kulturno umjetnički segment sa više od 50 učesnika iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, saopštavaju iz Organizacionog odbora.

’’Na festivalu ćemo promovisati poznate književnike među kojima su Hrvoje Prćić iz Zagreba, Slobodan Vukanović iz Podgorice, Adnadin Jašarević iz Zenice i Miraš Martinović iz Herceg Novog. Predstavićemo i našu izdavačku djelatnost i to četiri knjige koje su objavljene ove godine roman ’’Rulet srca i druge misterije’’ Aleksandra Obradovića, zbirku pjesama ’’Božja svjetlost i ljudska indolentnost’’ Zaima Spahića, ’’Zatočnik pete sile’’ – proza Zorana Živkovića autorke prof. dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović i festivalsku zbirku kratkih priča ’’Knez Vladimir’’ o kojoj će govoriti autori iz cijelog regiona’’, napominje direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović.
  Procitaj vise ...
Stranice 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32