Istaknuti hrvatski književnik Hrvoje Prćić učesnik petog REFESTICON-a
Pet, Maj 19, 2017
Istaknuti hrvatski književnik Hrvoje Prćić učesnik petog REFESTICON-a
Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON se pozitivno nametnuo kao konvencija koja objedinjuje pisce iz država bivše Jugoslavije, i to je veoma lijepo, kazao je istaknuti hrvatski književnik i novinar, Hrvoje Prćić, gostujući u emisiji Bestseler, Radija Bijelo Polje.

Prćić, koji je jedan od utemeljivača festivala SFerakon, u Zagrebu, na ovogodišnjem REFESTICON-u u Bijelom Polju, na kojem učestvuje sa pričom, govoriće i o naučnoj fantastici nekad i sad. Književnik i novinar vjeruje da će ova manifestacija još jednom okupiti eminentne pisce ovog podneblja i nastaviti da širi prijateljstvo, koje, kako kaže, tu treba da vlada.

„Na ovaj način želim da se u Crnoj Gori još više populariše naučna fantastika, beletristika i lijepa književnost uopšte. Nadam se da ću upoznati nove ljude, proširiti krug poznanstva i ponijeti lijepe uspomene iz Crne Gore“, uvjeren je književnik iz Zagreba.   Procitaj vise ...
Poznata imena autora čije će priče biti objavljene u zbirci Knez Vladimir petog REFESTICON-a
Sri, Maj 17, 2017
Poznata imena autora čije će priče biti objavljene u zbirci Knez Vladimir petog REFESTICON-a
  Procitaj vise ...
Prvi put festival iz Crne Gore promovisan na SFeraKonu u Zagrebu
Pon, Maj 15, 2017
Prvi put festival iz Crne Gore promovisan na SFeraKonu u Zagrebu
Na 39. SFeraKonu koji je održan od 12. do 14. maja u Zagrebu prvi put je promovisan festival iz Crne Gore. O Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON i izdanjima koja su objavljena u proteklih pet godina govorili su organizator i direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović i organizator parterskog festivala iz Pazina Mirko Grdinić.

"Najstariju konvenciju na ovim prostorima je ove godine posjetilo više od dvije hiljade ljubitelja fantastike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva gdje smo govorili o ideji koja nas je povezala. Podsjetili smo da su nam ciljevi ponovno ujedinjenje regiona kroz književnost i kulturu, afirmacija mladih pisaca i revalorizacija poznatih djela i književnika iz Crne Gore, kao i očuvanje crnogorske kulturne baštine" istakao je Rabrenović.
  Procitaj vise ...
Crnogorski pisac Miraš Martinović gost na REFESTICON-u
Pet, Maj 12, 2017
Crnogorski pisac Miraš Martinović gost na REFESTICON-u
Crnogorski književnik i novinar, Miraš Martinović, predstaviće svoj roman Dioklitijsko zavještanje na 5. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON, najavio je autor u emisiji Bestseler, Radija Bijelo Polje.

Djelo Dioklitijsko zavještanje, koje je pisac objavio 2012. godine, nije samo priča o ljudskoj sudbini, čovjeku i prirodi, već i priča o vremenu.

„Moj roman je fikcija koja se dijelom oslanja na faktografiju. To je literarna knjiga koja profiliše kult, značenje, simbol, život Svetog Vladimira koji milenijum neprekidno traje“, podvukao je Martinovi, podsjećajući da je on pravio vanremenu priču.   Procitaj vise ...
Predstava „Sveti i Prokleti“ na 5. REFESTICON-u
Cet, Maj 11, 2017
Predstava „Sveti i Prokleti“ na 5. REFESTICON-u
Predstava „Sveti i Prokleti“, po tekstu i režiji Obrada Nenezića, u produkciji Barskog ljetopisa, biće izvedena u okviru 5. Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON u Bijelom Polju 25. maja, najavio je glumac i novinar, Dragiša Simović. Simović u ovom komadu igra cara Samuila.

On je kazao da se u predstavi radi o tragediji, inspirisanoj Vladimirovom i Kosarinom ljubavlju, crnogorskog dramskog pisca Nenezića.

„Riječ je o prelijepoj priči koja govori o utemeljenju 1000 godina Crne Gore, koju smo uradili i povodom 10 godina crnogorske nezavisnosti, a utemeljena je po pričanju popa Dukljanina. Preporučujem da je pogledate jer u predstavi igraju jako talentovani mladi i stariji glumci i osvojili smo nekoliko nagrada“, poručio je crnogorski umjetnik.
  Procitaj vise ...
Stranice 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32