Jašarević: Festivalima zaokružujemo južnoslovensku kulturu u cjelinu
Pon, Apr 24, 2017
Jašarević: Festivalima zaokružujemo južnoslovensku kulturu u cjelinu
Festivalima poput Tragovima bosanskog kraljevstva, REFESTICON-a, radimo na zaokruživanju južnoslovenske kulture u cjelinu, koju niko ne može razdvojiti, kazao je pisac, Adnadin Jašarević, gostujući u emisiji Bestseler, Radija Bijelo Polje.

On je, povodom predstavljanja Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON na festivalu Tragovima bosanskog kraljevstva, u Zenici, istakao kao najvažnije da umjetnici prekoračuju granice.   Procitaj vise ...
Skrobonja: REFESTICON najprofesionalniji i najbolje organizovan festival u regionu (audio)
Pet, Apr 21, 2017
Skrobonja: REFESTICON najprofesionalniji i najbolje organizovan festival u regionu (audio)
Festival fantastične književnosti REFESTICON jedan je od najprofesionalnijih i najbolje organizovanih manifestacija žanrovske književnosti u regionu, poručio je, gostujući u emisiji Bestseler, Radija Bijelo Polje, srpski pisac strave i užasa i fantastike, stripski scenarista, prevodilac, urednik i izdavač, Goran Skrobonja.

On je, povodom 30-ogodišnjice svog stvaralaštva, bio učesnik na prošlogodišnjem REFESTICON-u i istakao da su takvi susreti uvijek podsticajni i inspirativni za kreativce i one koji žele da se iskažu na ovom polju, pa i za njega.

„REFESTICON je dobio zavidnu tradiciju i biće mi zadovoljstvo da i ove godine budem dio festivala u Bijelom Polju. Nadam se da će i ovaj put uspjeti da bude na vrhu ljestvice najboljih festivala u regionu“, kazao je Skrobonja, jedan od najpoznatijih pisaca horor priča u Srbiji.   Procitaj vise ...
REFESTICON promovisan na međunarodnoj manifestaciji "Zeničko proljeće 2017"
Pon, Apr 10, 2017
REFESTICON promovisan na međunarodnoj manifestaciji
IZVODI SA PROMOCIJE:

Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice: Većina svjetske literature, nekih 90 odsto je fantastična književnost, tako da ne radimo mi ništa novo, neobično, ali Balkan pati od bolesti umjetnosti koja se zove - socijalizam. Dragić Rabrenović i Šeki Musić, revizor u projektu, reći će nam koje su teme kojima se bave. Ovdje imamo nekoliko knjiga sa prethodnih festivala Refesticon koje su oni producirali, i koje pokušavaju pogurati naprijed, kako bi se na neki način revidirale neke stare priče, da izađemo iz domena etno nacionalizama, i da etnos kakav već posjedujemo podignemo na neki univerzalni veći nivo, u domen nečega što možemo da dijelimo, a ne nečega što nas razdvaja.Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje: Nadomak ovih zidina tvrđave Vranduk, da kažemo da je upravo Adnadin Jašarević zaslužan za to što u Bijelom Polju imamo Festival fantastične književnosti, i to je njegova ideja da napravimo nešto poput festivala ,,Tragovima bosanskog kraljevstva“, priče koje su iz tradicije kulturne baštine Crne Gore, i uopšte ovih prostora Jugoistočne Evrope povežemo kroz kulturu. Upravo nam to omogućava fantastika, naša kulturna baština na koju se svi oslanjamo, bilo da je riječ o pjesnicima i piscima, kojima smo mi posvećivali festivale, bilo da je riječ o nekim temama koje su nam svima zajedničke. Mi smo festival započeli prije pet godina u Bijelom Polju, festival se radi u saradnji sa udruženjem ,,Umjetnost bez granica“, iz Bara, čiji je predsjednik Šeki Musić, sa Akademijom društvenih nauka iz Bijelog Polja, sa udruženjem ,,Stihom govorim“, i institucijama poput Centra za kulturu, Kuća Rista Ratkovića – Ratkovićeve večeri poezije, Muzička škola, i druge institucije iz našeg grada, pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje i Ministarstva za kulturu Crne Gore.   Procitaj vise ...
Promocija REFESTICON-a na partnerskom festivalu u Zenici
Sri, Apr 5, 2017
Promocija REFESTICON-a na partnerskom festivalu u Zenici
Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON biće predstavljen na partnerskom festivalu “Tragovima bosanskog kraljevstva”, koji će se održati od 7. do 9. aprila u Zenici.

Predsjednik organizacionog odbora REFESTICON-a, mr Dragić Rabrenović, kazao je da će se promocija održati u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk, koja je kulturno zaštićeni objekat u Zenici i dodao da je to odlična prilika da se predstave piscima i publici i Bosne i Hercegovine.

“Najavićemo plan i program petog festivala koji će se održati u maju u Bijelom Polju, pozvati pisce da pošalju priče na konkurs o svetom knezu Vladimiru, koji je otvoren do 30. aprila’’, rekao je Rabrenović.   Procitaj vise ...
Raspisan konkurs za priče 16. Festivala fantastične književnosti u Pazinu
Cet, Mar 30, 2017
Organizacioni odbor 16. Festivala fantastične književnosti u Pazinu i Vijeće srpske nacionalne manjine istarske županije u Puli raspisali su konkurs za „priče o manjinama“.

Kako je naveo jedan od organizatora festivala Mirko Grdinić traže se priče iz žanrovskog spektra naučne fantastike, fantazija ili natprirodnog horora koje na bilo koji način obrađuju ili koriste tematiku ili motive manjina u društvu. Pri tome se misli na manjinu kao grupu koja je malobrojnija u odnosu na ostatak stanovništva i nije u dominantnom položaju, a čiji pripadnici imaju obilježja koja se razlikuju od obilježja ostatka stanovništva i makar samo implicitno održavaju osjećaj solidarnosti usmjeren na očuvanje svojih obilježja u najširem smislu pojma.

''Poželjne su priče koje imaju pozitivnu intonaciju u obradi teme. Po želji, ako vas nadahnuće posluži, a nipošto vas na to nećemo obvezati, poželjno je da smjestite radnju svoje priče na područje Istre, u gradove Pulu, Rovinj, Labin, Umag, Poreč, Vodnjan, Medulin i Fažanu, a bilo bi lijepo da spomenete i Grad Pazin. Ako vam to ne odgovara, manjinskim temama se možete pozabaviti na bilo koji fantastičan način'' kaže za Radio Bijelo Polje Mirko Grdinić, predstavnik partnerskog festivala koji se već po šesnaesti put održava u Istri od avgustu.
  Procitaj vise ...
Stranice 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33