REFESTICON 2017: PRODUŽEN ROK ZA SLANJE PRIČA
Sri, Mar 29, 2017
REFESTICON 2017: PRODUŽEN ROK ZA SLANJE PRIČA
Organizacioni odbor petog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 2017 je odlučio da se do 30. aprila produži rok za slanje kratkih priča za zbirku Knez Vladimir.

Ova odluka je donešena jer je za termin održavanja festivala odabran posljednji vikend u maju umjesto dosadašnjih datuma koji su bili sredinom petog mjeseca. Još jedan od razloga produžetka roka je i složenost teme zbog koje nastojimo da piscima iz cijelog regiona damo dodatno vrijeme za pripremu i slanje priča koje će ispuniti neophodne uslove, navodi direktor Dragić Rabrenović.   Procitaj vise ...
Dobitnica nagrade Sfera, Petra Bulić, gošća ovogodišnjeg Refestikona
Pet, Mar 24, 2017
Dobitnica nagrade Sfera, Petra Bulić, gošća ovogodišnjeg Refestikona
Dugogodišnja organizatorka Društva za naučnu fantastiku Sfera u Zagrebu, Petra Bulić, koja tradicionalno organizuje Festival fantastične književnosti SFeraKon u tom gradu u maju, bila je gošća današnjeg Bestselera i podsjetila da je SFeraKon naučno fantastična konvencija koja se svake godine u proljeće odvija u Zagrebu. To je prva konvencija na tim prostorima, koja nastavlja tradiciju sajmova naučne fantastike, od kojih je prvi održan 1977. godine, objasnila je Bulić.

  Procitaj vise ...
Crnogorski pisac Milenko Ratković dobitnik međunarodnog priznanja Zlatni zmaj
Cet, Mar 23, 2017
Crnogorski pisac Milenko Ratković dobitnik međunarodnog priznanja Zlatni zmaj
Istaknutom crnogorskom književniku, dobitniku brojnih nagrada Milenku Ratkoviću iz Bara biće dodjeljeno međunarodno priznanje Zlatni zmaj za izuzetan doprinos fantastičnoj književnosti, saopštili su organizatori Regionalnog festivala fantastičćne književnosti REFESTICON, koji se peti put održava u Bijelom Polju.

Organizacioni odbor u kome su pisci i predstavnici festivala iz četiri države je odlučio da nakon Zorana Živkovića i Filipa Davida ovogodišnji laureat bude pisac i dugogodišnji novinar, rodonačelnik crnogorske književnosti za djecu,
čije su priče protkane legendom i fantastikom.   Procitaj vise ...
Rabrenović: Prireme za Refesticon teku po planu
Pet, Mar 10, 2017
Rabrenović: Prireme za Refesticon teku po planu
Pripreme za Peti regionalni festival fantastične književnosti “Refesticon”, koji će se krajem maja održati u Bijelom Polju odvijaju se po planu, a u toku je i konkurs za kratku zbirku priča na temu “Knez Vladimir”, kazao je mr Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje i predsjednik Organizacionog odbora, gostujući u emisiji “Tema dana”, Radija Bijelo Polje.

“Festival se ne priprema poslednjih nekoliko mjeseci, nego se to čini u kontinuitetu, tokom čitave godine. Odmah po završetku jednog, mi krećemo u realizaciju aktivnosti za naredni festival, pa smo tako uradili i prošle godine. Po završetku četvrtog festivala, već smo otpočeli dogovore sa autorima, osmišljavajući teme koje će biti zastupljene. Za sada sve aktivnosti teku po planu i sobzirom na to da planiramo brojne sadržaje, nadam se da će Refesticon i ove godine zasijati u punom sjaju i da će pored ostalih festivala koji se organizuju u Bijelom Polju, biti dodatna kulturna ponuda za naše građane”, istakao je Rabrenović.   Procitaj vise ...
UMETNOST PROZE JE NAŠA NAJDIČNIJA VAVILONSKA KULA (INTERVJU)
Pet, Feb 17, 2017
UMETNOST PROZE JE NAŠA NAJDIČNIJA VAVILONSKA KULA (INTERVJU)
Za dvadeset tri spisateljske godine, Zoran Živković, jedan od najprevođenijih srpskih pisaca, na listu priznanja koja su krunisala njegov rad uspeo je da uvrsti neka od najvažnijih u svetu književnosti. Objavio je 22 prozna dela, do sada su izašla 153 izdanja njegovih knjiga – 67 na srpskom jeziku i 86 u prevodu (u 23 zemlje na 20 jezika). Dobitnik je brojnih nagrada, kao što su „Miloš Crnjanski“, „Isidora Sekulić“, „Stefan Mitrov Ljubiša“, „Svetska nagrada za fantastiku“, „Stanislav Lem“, „Art-Anima“, „Zlatni zmaj“. Zoran Živković iznova nadmašuje očekivanja čitalačke publike.

Protekle godine tome su doprineli sjajni roman Tumač fotografija, najava knjige Zatočnik pete sile: fantastična proza Zorana Živkovića Ljiljane Pešikan-Ljuštanović (koja je nedavno ugledala svetlost dana), kao i početak štampanja Živkovićevih sabranih dela na engleskom jeziku (do sada izašla četiri toma, očekuje se još dvadeset osam), koje je pokrenuo američki izdavač Kadmus pres (Cadmus Press). Zaslužne za sve to su i zadivljujuće legije čitalaca, koje su u inostranstvu naročito brojne, pa se Živkovićeva dela izučavaju i na prestižnim univerzitetima. Na pitanja o maćehinskom tretmanu i stranstvovanju u domaćoj književnosti, neobičnim navikama i načinu pisanja, poznati pisac i profesor kreativnog pisanja odgovoriće za čitaoce časopisa KULT.
  Procitaj vise ...
Stranice 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33