Rabrenović: Prireme za Refesticon teku po planu
Pet, Mar 10, 2017
Rabrenović: Prireme za Refesticon teku po planu
Pripreme za Peti regionalni festival fantastične književnosti “Refesticon”, koji će se krajem maja održati u Bijelom Polju odvijaju se po planu, a u toku je i konkurs za kratku zbirku priča na temu “Knez Vladimir”, kazao je mr Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje i predsjednik Organizacionog odbora, gostujući u emisiji “Tema dana”, Radija Bijelo Polje.

“Festival se ne priprema poslednjih nekoliko mjeseci, nego se to čini u kontinuitetu, tokom čitave godine. Odmah po završetku jednog, mi krećemo u realizaciju aktivnosti za naredni festival, pa smo tako uradili i prošle godine. Po završetku četvrtog festivala, već smo otpočeli dogovore sa autorima, osmišljavajući teme koje će biti zastupljene. Za sada sve aktivnosti teku po planu i sobzirom na to da planiramo brojne sadržaje, nadam se da će Refesticon i ove godine zasijati u punom sjaju i da će pored ostalih festivala koji se organizuju u Bijelom Polju, biti dodatna kulturna ponuda za naše građane”, istakao je Rabrenović.   Procitaj vise ...
UMETNOST PROZE JE NAŠA NAJDIČNIJA VAVILONSKA KULA (INTERVJU)
Pet, Feb 17, 2017
UMETNOST PROZE JE NAŠA NAJDIČNIJA VAVILONSKA KULA (INTERVJU)
Za dvadeset tri spisateljske godine, Zoran Živković, jedan od najprevođenijih srpskih pisaca, na listu priznanja koja su krunisala njegov rad uspeo je da uvrsti neka od najvažnijih u svetu književnosti. Objavio je 22 prozna dela, do sada su izašla 153 izdanja njegovih knjiga – 67 na srpskom jeziku i 86 u prevodu (u 23 zemlje na 20 jezika). Dobitnik je brojnih nagrada, kao što su „Miloš Crnjanski“, „Isidora Sekulić“, „Stefan Mitrov Ljubiša“, „Svetska nagrada za fantastiku“, „Stanislav Lem“, „Art-Anima“, „Zlatni zmaj“. Zoran Živković iznova nadmašuje očekivanja čitalačke publike.

Protekle godine tome su doprineli sjajni roman Tumač fotografija, najava knjige Zatočnik pete sile: fantastična proza Zorana Živkovića Ljiljane Pešikan-Ljuštanović (koja je nedavno ugledala svetlost dana), kao i početak štampanja Živkovićevih sabranih dela na engleskom jeziku (do sada izašla četiri toma, očekuje se još dvadeset osam), koje je pokrenuo američki izdavač Kadmus pres (Cadmus Press). Zaslužne za sve to su i zadivljujuće legije čitalaca, koje su u inostranstvu naročito brojne, pa se Živkovićeva dela izučavaju i na prestižnim univerzitetima. Na pitanja o maćehinskom tretmanu i stranstvovanju u domaćoj književnosti, neobičnim navikama i načinu pisanja, poznati pisac i profesor kreativnog pisanja odgovoriće za čitaoce časopisa KULT.
  Procitaj vise ...
Konkurs za priču iz domena fantastike – nagrada 100 evra!
Sri, Jan 25, 2017
Konkurs za priču iz domena fantastike – nagrada 100 evra!
Književna fantastika, publikacija koja je do sada objavljivana u formi almanaha, od juna počinje da izlazi kao časopis magazinskog tipa.

Tim povodom, izdavačka kuća Kontrast i sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com organizuju konkurs za neobjavljene priče iz domena fantastike domaćih autora i autora iz regiona.

  Procitaj vise ...
Zoran Živković: Studija o mojim djelima je najveća nagrada
Pon, Jan 23, 2017
Zoran Živković: Studija o mojim djelima je najveća nagrada
Profesor književnosti i jedan od najprevođenijih savremenih književnika u Srbiji dr Zoran Živković je u intervjuu za Večernje novosti između ostalog istakao da je studija o njegovoj prozi ’’Zatočnik pete sile’’ prof. dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović čiji su suizdavači Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje i Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, jedna od najvećih nagrada.

Na konstataciju da nema mnogo savremenih srpskih pisaca koji se mogu podičiti ovakvim djelom Živković je potvrdio da ih je sasvim ih je malo. ’’Profesorka Pešikan Ljuštanović učinila mi je veliku čast dugogodišnjim praćenjem mog proznog stvaralaštva, iz čega se konačno uobličila sjajna studija koja na veoma pronicljiv, mudar, istančan način podvrgava dubinskoj analizi moje prozne knjige. “Zatočnik pete sile” veća je nagrada od svih koje bi mi neki žiri mogao dodeliti...’’ rekao je Živković.

U nastavku prenosimo cjelokupan tekst intervjua za Večernje novosti koji je objavljen u nedjelju 22. januara pod naslovom ’’Zoran Živković: Ne pišemo fantastiku jer živimo u njoj’’ autorke Marina Mirković.

  Procitaj vise ...
Živković: Knjiga Zatočnik pete sile je rekapitularni pregled mog celokupnog proznog stavaralaštva
Sri, Dec 21, 2016
Živković: Knjiga Zatočnik pete sile je rekapitularni pregled mog celokupnog proznog stavaralaštva
Književnik Zoran Živković, profesor književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, jedan od najprevođenijih pisaca u Srbiji danas, dobitnik svjetske nagrade za fantastiku, prvi dobitnik nagrade Zlatni zmaj Regionalnog festivala fantastične književnosti za Radio Bijelo Polje govori o prvoj naučno stručnoj knjizi o njegovoj prozi ''Zatočnik pete sile - fantastična proza Zorana Živkovića'', autorke prof. dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović. Izdavači su Radio Bijelo Polje i Filozofski fakultet iz Novog Sada.   Procitaj vise ...
Stranice 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32