twitter

Čudesna olovka Dragića Rabrenovića

Okreni obrni, najvažnija je priča. Ona nas je izgradila. Majstori priče su se oduvijek cijenili. Od pećine do ovog našeg modernog doba. A Dragić Rabrenović je majstor priče. Pokazuje to njegova izuzetna zbirka fantastičnih priča "Atropa Belladonna". 

Obrazovan, suptilan, zanimljiv, drži nam pažnju od prve do posljednje stranice. Ako želite da saznate kakva će nam biti budućnost, pročitajte ovu knjigu. Možda će biti upravo takva. Pretvaramo li se to u humanoidne robote? Jesmo li samo igračka nekih naprednih civilizacija? Želi li neko, iz drugih svijetova, da uništi ovu čudnu Planetu? Želi li neko od njih da je spasi? Je li izmišljen vremeplov? Poznate teme Dragić obrađuje na svoj način, sofisticiran, neočekivan, ali prije svega zanimljiv. 

Posebna vrijednost knjige je što je većina priča iz ovog našeg podneblja. Promiču Petar Prvi, Petar Drugi Petrović Njegoš, kraljica Jelena, knez Vladimir, Tesla, u nekim čudnim okolnostima i situacijama. Nešto se čudno dešava na Lovćenu i pored rijeke Lim. Rabrenović ima objašnjenje i za to. Crnogorski mitovi dobijaju moderno ruho, koje može ogrnuti i čitalac sa drugih prostora i kontinenata. Biće mu neobično, ali udobno. Kod istinskih umjetnika tradicija je zov, nadahnuće, izazov, a ne opterećenje, mreža koja guta i autora i one oko njega. Rabrenović je ovaj izazov hrabro prihvatio, stvarajući nove priče, igrajući se sa motivima i idejama, tapacirajući staro u novo, kao jedan od junaka njegove priče. 

Ali, u osnovi svih njegovih priča je čovjek. Nesiguran, zbunjen, usamljen, čudan, sa suicidnim mislima, ali i hrabar, lucidan, sa novim idejama i vizijama. To i jesmo mi ljudi, nesavršena bića koja otkrivaju nove svijetove, ne poznajući dovoljno i ovaj naš, na Zemlji. Dragić shvata punoću ćovjekovog bića, koji često ne shvata ni sam sebe. Ne pomaže tu ni vilinska trava sa kojom su nekad Crnogorci liječili upalu mozga, o čemu govori priča po kojoj je zbirka i dobila ime. „Širok je čovjek, ja bih ga suzio“ – što bi rekao Dostojevski. Bilo da je naučnik, doktor, vladika ili majstor za tapaciranje, neki od junaka ove zanimljive zbirke. Sve je to „međ' javom i međ' snom“. Tu negdje između počinje da piše Dragićeva olovka. Čudesna, kao što je čudesan i svemir čije tajne nikad otkriti nećemo. Ali, nećemo ni prestati da ih otkrivamo.

 

Dragan Popadić, novinar i književnik

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.