twitter

Višestruki povod za promociju kritičkog izdanja romana "Zli dusi" (video)

U okviru 51. Ratkovićevih večeri poezije večeras je održana promocija kritičkog izdanja romana „Zli dusi“ Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, autora Zorana Živkovića.

Kako je kazao Živković, povod za promociju je višestruk, jer se ove godine navršava 200 godina od rođenja, 140 godina od smrti Dostojevskog, stotinu pedeset godina od objavljivanja izvornog romana Zli dusi kao i stotinu godina od prvog objavljivanja ovog romana na srpski jezik. Kako je naveo autor, knjiga, pored romana sadrži i verzije koje nijesu ušle u sam roman te da je to priča o nastanku djela i okolnostima da bi se roman bolje razumio.

„Priča sadrži jedan veliki korpus mojih napomena kojima tumačim sve ono što je u knjizi aluzirno, nedovoljno jasno, nedovoljno poznato, zagonetno i to čitaocu otvara jedan potpuno novi prozor ka romanu da bi ga potpunije razumije. Osim toga u knjizi su i moje dvije velike studije jedna je Zli dusi ili kod muške ljepote o samom romanu i „Sto godina Zlih duhova na srpskom“ jedna veoma neobična priča o tome kako su dvije žene Kosara Cvetković i Veljka Marković napravile čudo uhvativši se u koštac sa sigurno najtežim romanom za prevođenje Dostojevskog“, kazao je Živković. 

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić i Dalibor Rakočević