twitter

Nataša Gudelj dobitnica prve Nagrade RVP za pjesnike do 27 godina (video)

Mlada pjesnikinja iz Podgorice, Nataša Gudelj, dobitnica je prve Nagrade Ratkovićeve večeri poezije za pjesnike do 27 godina, odlučio je žiri ovogodišnje pjesničke manifestacije.

Gudelj je prvu nagradu osvojila za rukopis „Heterotopija“, a nagradu joj je danas, u okviru 51. Ratkovićevih večeri poezije, uručio predsjednik Savjeta RVP, Radoman Čečović.

Kažu da nagrade ne čine knjige, niti knjige nagrade, već da je pisanje poezije samo po sebi nagrada, a uloga pjesnika jeste da sačuva sakralnost poezije, a mlada Nataša već uspijeva u tome.

Laureatkinja Nataša Gudelj zahvalila je žiriju, koji je, kako je istakla, prepoznao njen talenat i odlučio da ga nagradi.

„Poslednjih godinu dana šaljem svoj rukopis na razne konkurse i vrlo često je ulazio u fianle, ali mi je drago što je pobijedio u mojoj zemlji, na jednom prestižnom konkursu sa dugom tradicijom i to baš u rodnom gradu Rista Ratkovića“, kazala je Gudelj za Radio Bijelo Polje.

Iako su pjesme koje čine njen rukopis „Heterotopija“ nastajele početkom Natašin 20ih godina, ona je kazala da je upravo sada došao trenutak da ih i objavi.

„To su pjesme o o migracijama, ljubavi, životu, smrti i ponosna sam što su se dopale i publici u Bijelom Polju“, rekla je ova mlada pjesnikinja.

Drugo mjesto na ovogodišnjem konkursu za pjesnike do 27 godina pripalo je Emiru Kapetanoviću iz Mostara.

Njegova poezija predstavlja, kako je rekao, kreativno skiciranje života, a ovo je njegovo drugo učešće na Ratkovićevim večerima poezije.

„Hvala vašoj zemlji, gradu i manifestaciji na ukazanoj časti, za mene je velika privilegija biti dio ove manifestacija, a posebno zadovoljstvo biti dobitnik druge nagrade“, kazao je Emir, dodajući da je ovo njegova druga zbirka poezije.

Milena Radević iz Podgorice osvojila je treće mjesto na konkursu Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina.

Ponosna je, kako je kazala, što se opet našla među najboljim mladim pjesnicima regiona, s obzirom da je i prošle godine osvojila treću nagradu.

„Ovoga puta sam poslala kompletiran rukopis i srećna sam što je dobio pozitivne kritike stručnog žirija. Zasigurno da ću nastaviti da pišem, a vjerujem da ću se opet prijaviti na ovaj najznačajniji književni konkurs u Crnoj Gori“, kazala je Milena, dodajući da piše savremenu poeziju i to iz ugla žene.

Inače, na konkurs za nagradu Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina ove godine stiglo je 14 rukopisa, a u finale je ušlo šest mladih pjesnika, među kojima su i Bjelopoljci i to Rijalda Sulja, Petar Jokić i Milovan Kljajević.

Čestitajući svim finalistima na ostvarenom uspjehu, predsjednik Savjeta Ratkovićevih večeri poezije, Radoman Čečović, poručio je mladim pjesnicima da nikada ne zaborave da „su u obavezi da čuvaju svijet od iskliznuća“.

Podsjetimo, dodjela nagrade ,,Risto Ratković“ biće upriličena danas u 17 časova u Kući Rista Ratkovića, čime će biti završene 51. Ratkovićeve večeri poezije.

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Dalibor Rakočević

Video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.